Regija
0

The Independent: Historijski trenutak za Balkan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovensko predsjedavanje Evropskom unijom došlo je u veoma važnome historijskom trenutku za Balkan, piše u srijedu britanski liberalni dnevnik The Independent.

Iako je Slovenija od bivših jugoslavenskih republika uvijek bila ekonomski najrazvijenija i najstabilnija, veliki uspjeh predstavlja činjenica da danas EU-om predsjedava zemlja koja je do prije samo dvije decenije, kako navodi ovaj list, "grcala pod komunističkom diktaturom".

Neki evropski diplomati, prenosi Independent, nadaju se da će slovenski političari u idućih šest mjeseci iskoristiti svoj utjecaj na Balkanu i doprinijeti rješenju krize nastale oko najavljenog proglašenja kosovske nezavisnosti.

Za to međutim, ocjenjuje list, ne postoje nikakve garancije - historijske veze Slovenije s Kosovom i Srbijom mogle bi se u tome procesu na kraju pokazati kao otežavajuća, a ne olakšavajuća okolnost.

Tračak nade u ovom procesu, navodi Independent, daju sve češće najave brže ekspanzije Evropske unije na zapadni Balkan. Slovenija takvu inicijativu podržava, ocjenjuju list, smatrajući kako je to najbolji način da se podrže reformske snage u zemljama bivše Jugoslavije.

Samo političari okrenuti svijetu i boljoj budućnosti mogu biti dostojna protuteža snagama na prostoru ex-Jugoslavije koje se radije okreću prošlosti, navodi Independent.

Nadajmo se, dodaje se u redakcijskom komentaru, da će Evropska unija i u 2008. godini nastaviti širiti svoj utjecaj i uspješno promovirati mir, razvoj i ekonomsku saradnju i izvan svojih granica.