Regija
0

The Guardian: Završene pripreme za proglašenje nezavisnosti Kosova

FENA
Dnevnik The Guardian piše u četvrtak da je bitka oko nezavisnosti Kosova ušla u završnu fazu; pokrajinski čelnici su saopćili da su okončane i posljednje pripreme za proglašenje državnosti, a Srbija zatražila da se tim povodom održi hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, u čemu je dobila podršku Rusije.

Očekuje se da će šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić od članica Vijeća sigurnosti zatražiti da ne priznaju nezavisno Kosovo. Zapadni diplomati međutim napominju da ta debata neće odgoditi proglašavanje nezavisnosti.

Kosovski premijer Hashim Thaqi za Guardian je izjavio da je "pitanje Kosova već izašlo iz zgrade Ujedinjenih nacija" i dodao da su zastava i ustav nove države već spremni.

Upravo je pitanje zastave i ustava, piše dalje dopisnik Guardiana, u Prištini bilo predmet dugotrajne diskusije koja je vođena u tajnosti. Premijer Thaqi tvrdi da će prijelaz ka nezavisnosti biti miran i da nema razloga za strepnju i paniku. Usprkos tome, ističe Guardian, NATO je pojačao potrole u područjima u kojima postoji opasnost od izbijanja sukoba između Albanaca i Srba.

The Times piše da je šeststo britanskih vojnika, koji će za slučaj potrebe biti angažirani na Kosovu, stavljeno u stanje pripravnosti. Te će jedinice odmah biti raspoređene ako dođe do sukoba, kako bi se, kako naglašava Times, stanovništvu Kosova jasno poručilo da nasilje neće biti tolerirano.