Regija
0

Thaqi upozorava beograd da se odrekne upravljanja Kosovom

FENA
Kosovski premijer Hashim Thaqi upozorio je u utorak Srbiju da se odrekne ambicija daljnjeg upravljanja bilo kojim dijelom kosovske države i naglasio da kosovsku teritorijalnu cjelovitost brane kosovske i međunarodne sigurnosne snage.

"Razumijemo i poštujemo mirne reakcije, ali nećemo dopustiti da bude ugrožena teritorijalna cjelovitost Kosova", rekao je premijer Thaqi novinarima u selu Raèku, tridesetak kilometara južno od Prištine, mjestu u kojem su srbijanske snage ubile 45 albanskih civila što je bio neposredan povod za intervenciju NATO-a protiv Srbije 1999. godine.

Kosovski premijer je kazao da je Račak simbol kosovskih žrtava i velikog otpora srpskoj vojsci, policiji i paravojnim snagama te da je događaj u Račku mobilizirao narod Kosova i svjetsku diplomaciju u korist slobode i neovisnosti Kosova.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u ponedjeljak je izjavio da će Srbija nastojati održati svoju "jurisdikciju i državne prerogative nad svim lojalnim građanima Kosova, Srbima i nealbancima". Tu izjavu su analitičari u Prištini protumačili kao spremnost Beograda na podjelu Kosova.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Zenun Pajaziti ocijenio je da je stanje na Kosovu mirno, s tendencijom daljnje normalizacije. Zastupnici kosovske skupštine pozvali su građane da ne nasjedaju na najnovije provokacije iz Srbije.