Regija
0

Thaqi u Bruxelles radi dogovora

FENA
Bruxelles
Bruxelles
Kosovo je spremno biti neovisna i suverena država, izjavio je u utorak kosovski premijer Hashim Thaqi prije odlaska u Bruxelles gdje će sljedeća dva dana razgovarati s dužnosnicima EU-a i NATO-a o koordinaciji daljnjih koraka u rješavanju statusa Kosova.

"Tražimo jedinstveno priznanje neovisnosti od Washingtona, Europske unije i susjednih zemalja", rekao je Thaqi novinarima.

Vlasti u Prištini spomenule su veljaču kao moguće vrijeme za proglašenje neovisnosti s obzirom na to da su vodeće zapadne zemlje zahtijevale da se čeka okončanje predsjedničkih izbora u Srbiji čiji se drugi krug održava 3. veljače.

Thaqi je izjavio da su predsjednički izbori stvar Srbije i da to neće utjecati na sudbinu Kosova.

On je također rekao da će u Bruxellesu iznijeti stajalište da ade Kosovo jamčiti poštivanje prava manjina i da će biti zemlja jednakih mogućnosti za sve njezine građane.

Thaqi je naglasio da će datum proglašenja neovisnosti biti dogovoren s predstavnicima međunarodne zajednice i da će vrlo brzo biti objavljen.

Odluka o slanju na Kosovo civilne misije EU-a, od 1.800 policajaca i sudaca, bit će donijeta 18. veljače na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije, rekao je Thaqi.

On je također odbacio zahtjeve Beograda za nastavkom pregovora o statusu Kosova te rekao da je vrijeme pregovora završeno i da je došlo vrijeme provedbe plana koji previđa nadziranu neovisnost Kosova, što je predložio glavni UN-ov posrednik Martti Ahtisaari.