Regija
0

Thaqi optužio Beograd da potiče nasilje na Kosovu

FENA
Kosovski premijer Hashim Thaqi optužio je u ponedjeljak vlasti u Beogradu da "potiču nasilje" na Kosovu, nakon sukoba između kosovskih Srba i međunarodnih snaga u kojima je ozlijeđeno desetak osoba.

"Žalosno je da srbijanska vlada nije ništa naučila iz prošlosti", rekao je Thaqi novinarima u Prištini.

"Misle da mogu ostvariti svoje stare planove potičući nasilje na novom Kosovu", rekao je.

Thaqi je komentirao sukobe koji su izbili u ponedjeljak između UN-ove policije (UNMIK), NATO-ovih snaga (KFOR) i Srba u Kosovskoj Mitrovici, na sjeveru Kosova.

Kosovski Srbi i Beograd ne priznaju neovisnost koju su 17. veljače proglasili albanski čelnici na Kosovu uz potporu glavnih zapadnih zemalja i još smatraju Kosovo srbijanskom pokrajinom.

UN-ova policija i KFOR umiješali su se u sjevernom dijelu Mitrovice, u kojoj većinom žive Srbi, kako bi iz dvaju sudova istjerali Srbe koji su ih bili zauzeli u petak, tražeći da ih se stavi pod upravu Beograda.

U sukobima nakon toga ozlijeđeno je oko 160 osoba. Šezdeset tri pripadnika UN-ove policije su lakše ozlijeđena, prema glasnogovorniku kosovske policije. Među Srbima ozlijeđeno je osamdesetak ljudi.

Thaqi je kazao da mu je "žao što kosovski Srbi i dalje pristaju da Beograd njima manipulira".

"Neće biti nagodbe s huliganskim skupinama, gdje god da se pojave", upozorio je.

Zbog broja ozlijeđenih i činjenice da se u sukobu rabilo vatreno oružje, događaji u Kosovskoj Mitrovici smatraju se najtežim izgredom na Kosovu od proglašenja neovisnosti.