Regija
0

Thaqi najavio brzo proglašenje nezavisnosti Kosova

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kosovski premijer Hashim Thaqi izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će za koji dan proglasiti nezavisnost pri čemu će sarađivati s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.

"Kosovo je spremno, jedinstveno i mislim da ćemo uskoro proglasiti nezavisnost", rekao je Thaqi, koji se u Bruxellesu sastao s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

"Proglašenje je pitanje dana", dodao je Thaqi, ističući da Kosovo neće djelovati jednostrano nego u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i EU-om.

Povjerenik Rehn je u razgovoru s Thaqijem "potvrdio spremnost EU-a da preuzme odgovornost" i da Bruxelles želi "koordinirani proces kako bi se riješilo pitanje konačnog statusa Kosova", izjavila je njegova glasnogovornica Krisztina Nagy.

Evropski čelnici su na svom samitu u decembru donijeli političku odluku o upućivanju policijske i pravosudne misije na Kosovo na temelju postojeće Rezolucije UN-a 1244, čemu se protive Srbija i Rusija. Operativnu odluku o slanju te misije treba donijeti Vijeće ministara.

Bilo je planirano da se to učini na sastanku ministara vanjskih poslova u ponedjeljak, ali je to odgođeno zbog predsjedničkih izbora u Srbiji.

U Evropskoj uniji diskretno podržavaju sadašnjeg predsjednika Borisa Tadića, koji će se 3. februara u drugom krugu predsjedničkih izbora suočiti s radikalom Tomislavom Nikolićem, ali to ne žele javno potvrditi.

Očekuje se da će Kosovo toom februara proglasiti nezavisnost, koju će brzo priznati Sjedinjene Države i većina članica EU-a.