Regija
0

Thaqi: Kosovski Srbi ne trebaju strahovati zbog neovisnosti

FENA
Premijer Kosova Hashim Thaqi izjavio u utorak da Srbi s Kosova ne trebaju strahovati zbog neovisnosti Kosova jer će ono, i nakon proglašenja toga statusa, biti domovina svih njezinih građana.

Tijekom posjeta selu Rubovac kod Lipljana, 15 km južno od Prištine, u kojem zajedno živi 50-ak srpskih i 100-tinjak albanskih obitelji, kosovski premijer je najavio kako će se njegova vlada zauzimati za bolji život svih na Kosovu i uvijek biti uz tamošnje Srbe.

"Moja vlada je posvećena radu za novi, budući život. Imat ćemo novi status, novu tehnologiju, bolji, sigurniji i napredniji život. Ja vas uvjeravam da ću uvijek biti s vama i uz vas. Nećemo ostati samo na riječima", kazao je Thaqi.

Kosovski premijer je pozvao sve raseljene osobe da se vrate svojim domovima. Također je rekao kako jamči da se nakon proglašenja statusa neće dopustiti incidenti ni osveta.

Vodeći prištinski dnevnik na albanskome "Koha Ditore" objavio je u utorak da će "Kosovo najvjerojatnije u nedjelju, 17. veljače proglasiti neovisnost". Dnevnik podsjeća da je 18. veljače zakazan sastanak Ministarskog vijeća Europske unije i navodi da bi "tada moglo biti usvojeno zajedničko stajalište koje bi se moglo smatrati političkim stajalištem zemalja EU oko priznanja neovisnosti Kosova".

Taj prištinski dnevnik ističe da Bruxelles ne isključuje ni mogućnost proglašenja neovisnosti Kosova već ove nedjelje, 10. veljače. Međutim dodaje kako bi to natjeralo Sloveniju kao predsjedateljicu EU-a na sazivanje izvanredne sjednice ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, a to bi procesu "dalo karakter drame", što se u ovom trenutku pokušava izbjeći.