Regija
0

Thaqi i Sejdiu: Nezavisno i slobodno, multietnično Kosovo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kosovski premijer Hashim Thaqi i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu istaknuli su u nedjelju, govoreći na vanrednom zasjedanju kosovske skupštine, kako je Kosovo danas slobodno, ponosno i nezavisno, a da je današnji dan novi početak izgradnje multietničkog Kosova koje će poštivati sve demokratske standarde.

"Kosovo je danas ponosno, nezavisno i slobodno", istaknuo je premijer Thaqi, podsjetivši na sve žrtve koje su dale generacije na Kosovu kako bi došlo do današnjeg dana.

"Kosovski građani nikada nisu bili jedinstveniji nego danas, a podrška izvana nikada veća", kazao je Thaqi zahvalivši se na međunarodnoj podršci.

"Danas postajemo dio demokratskog svijeta, stvorili smo okružje za demokratsko Kosovo", kazao je kosovski premijer istaknuvši da je zadaća Kosova jamčiti jednaka prava svim etničkim zajednicama na Kosovu i stvoriti mehanizme da te zajednice mogu imati ravnopravnu poziciju te stvoriti uvjete da Kosovo bude država svih njegovih građana, zemlja s jednakim šansama za sve, uz toleranciju, napredak i solidarnost.

Kosovski premijer, koji je tokom obraćanja kosovskom parlamentu kraći dio govora izrekao i na srpskom jeziku, obrativši se tako kosovskim Srbima, kazao je da pred Kosovom stoje i veliki izazovi realizacije zajedničke evropske vizije, razvoja gospodarstva i približavanja evropskim integracijama, kao i unapređivanja života svih njegovih građana.

"Neka današnji dan bude novi početak", rekao je Thaqi, najavivši da će Kosovo izgraditi svoje institucije i raditi u bliskoj saradnji s međunarodnom zajednicom. On je istaknuo kako će misija Evropske unije pomoći Kosovu u tome i nadgledati provedbu Ahtisaarijeva plana za Kosovo.

Želim uvjeriti susjedne zemlje da će Kosovo raditi na dobrosusjedstvu i prijateljstvu, kazao je kosovski premijer istaknuvši još jednom da "Kosovo jest i bit će multietničko društvo" koje će funkcionirati poštujući demokratske standarde i bez bilo kakve diskriminacije njegovih građana.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu kazao je obraćajući se zastupnicima kosovske skupštine, kako su se "generacije žrtvovale za današnji dan".

"Proglašavamo svoju nezavisnost uz naše prijatelje koji su bili uz nas ranije, a bit će i dalje, a sjećamo se majki i očeva koji su žrtvovali svoju djecu da Kosovo bude slobodno. Sjećamo se prvoga kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, Adema Jašarija koji je žrtvovao svoj život za nezavisno Kosovo i mnogih drugih", kazao je kosovski predsjednik.

Sejdiu je istaknuo kako je današnji dan znak za izgradnju nove budućnosti, a da su glavne obaveze u tome primjena Ahtisaarijeva plana i usvajanje ustava koji se na njemu temelji.

"Kosovo će graditi zemlju u bliskoj saradnji s međunarodnom zajednicom i poštujući demokratske standarde", naglasio je kosovski predsjednik.