Regija
5

Thaci: Nećemo dopustiti odvajanje sjevera Kosova

FENA
Hashim Tachi (Foto: Arhiv/AFP)
Hashim Tachi (Foto: Arhiv/AFP)
Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da Kosovo i Srbija "treba da normalizuju odnose", i naglasio da se "nikada neće dopustiti odvajanje sjeverne enklave u kojoj pretežno žive Srbi".

"Kosovo se opredjelilo za dijalog sa Srbijom, za normalizaciju odnosa. Kosovo će imati koristi, Srbija će imati koristi. To će značiti kraj ere konflikta u regionu i bržem procesu integracije svih zemalja (u EU)", rekao je Thaci u intervjuu novinskoj agenciji Associted Press (AP).

Thaci je kazao da su sudbina Srba na Kosovu i "čvrsti stisak" Srbije kada je u pitanju sjever Kosova glavni kamen spoticanja na relaciji Begrad-Priština.

Neki srpski zvaničnici predlažu podijelu kao najbolje rješenje za Kosovo, ali Thaci je decidan da bi prekrajanje granica bio opasan presedan za Balkan i da Srbi sa sjevera Kosova treba da se integrišu u kosovsko društvo, navodi američka agencija.

AP ističe da je taj zadatak dodatno otežan, jer su "Srbi sa sjevera Kosova bili obmanjivani od zvaničnog Beograda punih 12 godina da će doći do podjele".

"To se nikada neće dogoditi. Podjela (Kosova) podrazumjeva promjenu granica za najmanje šest zemalja", naglasio je Thaci.

Drugi "kamen spoticanja" je izvještaj Dicka Martyja, specijalnog izvjestioca Vijeća Evrope iz 2010. godine, u kome je optužio pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući i Thacija, za ubistvo zarobljenih srpskih civila ctokom 90-ih godina prošlog vijeka i prodaju njihovih unutrašnjih organa, što su zvanična Priština i Tirana u više navrata negirala.

Ranije ovog meseca, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je objelodanio svjedočenje ključnog svedoka, koji je "u detalje opisao teške optužbe" na račun Thacija i njegovih saboraca koje EU sada istražuje.

Thaci je u intervjuu za AP odbacio te optužbe i ocijenio da je to "naučna fantastika", mada je priznao su one "narušile njegovu sliku i sliku Kosova".

Više od 90 država priznalo je nezavisnost Kosova, uključujući i veći dio Evrope, ali Srbija insistira da nikada neće priznati nezavisnost Kosova koje gleda kao "srce svoje nacije", uprkos tome što EU traži od zvaničnog Beograda da normalizuje odnose s Prištinom, kao preduslov za članstvo u EU.

"Mi treba da počnemo. Što je više odgađanja (dijaloga) o problemima s kojim se suočavamo, teže će taj proces biti završiti. Zato, i Kosovo i Srbija treba da se bore da uhvate korak u cilju bržih integracionih proces", kazao je Thaci.

EU će 10. oktobra objaviti izvještaj o napretku Kosova na putu za otpočinjanja procesa stabilizacije i pridruživanja, uprkos tome što je 5.600 pripadnika NATO snaga i dalje zadužen za nadgledanje sigurnosti na Kosovu, a 3.000 pripadnika misije EU i dalje ima konačnu riječ u pravosuđu.

Korupcija, organizovani kriminal, krijumčarenje i visoka stopa nezaposlenosti i dalje su veliki problemi Kosova, navodi američka agencija.

"Mi smo radili veoma naporno, ali sam svjestan da nam je potrebno da uradimo više. Nas sada svijet vidi kao državu koja normalno funkcioniše", ocjenjuje kosovski premijer.

AP ističe da Kosovo, s oko dva miliona stanovnika, pretežno etničkih Albanaca muslimanske vjeroispovjesti, ima članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci, ali da nema svoj međunarodni telefonski pozivni broj, jer nije članica Ujedinjenih nacija.

Članstvo Kosova u UN blokira saveznik Srbije - Rusija, koja je uložila veto u Vijeću sigurnosti UN-a, podsjeća američka agencija i prenosi Thacijeve riječi da će put Kosova u UN biti otvoren "poslije normalizacije odnosa sa Srbijom".