Kosovo
0

Thaci: KFOR potvrdio da su barikade uklonjene

SRNA
Hashim Thaci
Hashim Thaci
Premijer Kosova Hashim Thaci prenio je danas ministrima u njegovoj vladi da je KFOR potvrdio da su uklonjene barikade na putevima koji vode ka prelazima na sjeveru Kosova.

Thaci je rekao da svi oni koji "ne vide i ne poštuju stvarnost na Kosovu nemaju perspektivu" i istakao da će "zakon i red pobijediti na cijeloj teritoriji Kosova", saopšteno je KIM radiju iz kosovske vlade.

"Sve zemlje ciljaju ka integraciji u EU i da bi se ovo postiglo mora se poštovati teritorijalni integritet susjednih zemalja. Ovaj uslov moraju ispuniti i Kosovo i Srbija ", rekao je Thaci na sjednici vlade.

Ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari-Ljilja prenijela je da je proces sprovođenja reciprociteta ka Srbiji uspješan i dodala da je povećana potrošnja domaćih proizvoda, što će, prema njenom mišljenju, dovesti do povećanja proizvodnih kapaciteta i otvaranja novih radnih mjesta.

Predsjednik srpske opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je ranije danas da su srpske barikade na sjeveru Kosova djelimično sklonjene u Zubinom Potoku i Leposaviću, dok barikada u Rudarima ostaje i građani će je braniti svojim tijelima ako KFOR pokuša da je ukloni.

Govoreći o prijetnji od novog pokušaja Prištine da nasilno zauzme prelaze, Pantić je rekao da Srbi sa razlogom strahuju da je tako nešto moguće, jer je kosovski premijer Hashim Thaci često prinuđen da preduzima neke radikalne korake zbog velikih unutrašnjih problema sa kojima se suočava.