Regija
0

Thaci imenovan mandatarom nove vlade

FENA
Hashim Thaci (Foto: AFP)
Hashim Thaci (Foto: AFP)
Predsjednik kosovskog parlamenta i vršitelj dužnosti predsjednika države, Jakup Krasniqi, imenovao je u petak predsjednika Demokratske stranke Kosova (DPK) i dosadašnjeg premijera Hashima Thacija mandatarom za sastav nove vlade.

Kosovski su mediji danas objavili da je Thaci, čija je stranka na kosovskim izborima osvojila 34 od 120 mandata, uspio sastaviti koaliciju sa Savezom za novo Kosovo i strankama manjina te je najavljeno da će taj koalicijski sporazum biti potpisan u nedjelju.

Nova kosovska vlada počet će raditi već u ponedjeljak, izjavio je Thaci pošto je imenovan mandatarom. To će mu biti drugi uzastopni premijerski mandat. Istaknuo je da je DPK uspio sastaviti koaliciju koja će jamčiti stabilnu četverogodišnju vladu.

Mediji su već objavili i imena novih, to jest starih državnih čelnika. Tako će Krasniqi ostati na čelu parlamenta, a kandidat koalicijske većine za novog predsjednika države bit će Behgjet Pacolli iz Saveza za novo Kosovo.

U ponedjeljak bi trebala biti održana i utemeljiteljska sjednica novog saziva parlamenta, čime se će se prekinuti višemjesečna institucionalna praznina od 2. studenoga prošle godine, kada su raspušteni kosovski parlament i vlada.