|

Teški metali prijete Drini i Savi, rijeka Jadar već zagađena

Teški metali prijete Drini i Savi, rijeka Jadar već zagađena
0
Klix.ba
9.8.2014. u 21:27
2
komentara
0

dijeljenja
Teški metali prijete Drini i Savi, rijeka Jadar već zagađena
Teški metali nanijeti muljem i vodom iz oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja, stigli su do rijeke Jadar na lozničkom području. Stručnjaci upozoravaju da postoji mogućnost izlijevanja opasnih materija u Drinu i Savu.
Nekada bistra i zelena, Kostajnička rijeka sada je potpuno siva. Teški metali, poput antimona, arsena, cinka i žive u mulju iz jalovišta nekadašnjeg rudnika Stolice teku rijekom, tik uz domaćinstvo Jovanovića, koji već tri mjeseca žive u strahu za svoje zdravlje. Najteže im je da šestogodišnjoj Mariji objasne da je njeno omiljeno mjesto za igru sada opasnost. Brinu se za spostvene živote, ali odavde nemaju kud.

"To smrdi, naročito pred kišu. Zbog toplog vazduha krene ta para od jelovine. Glava me ujutro boli, a niko od ljekara nam ne dolazi", kaže Milojko Jovanović za B92.

Sve je počelo 20. maja, kada je vodena bujica srušila branu i sa sobom povukla mulj i toksičnu jalovinu, zaostalu od prerađene rude antimona.

"Kada je to klizište iz šume krenulo, ono je pokidalo kolektore. Brana je primila svu vodu i napravila čudo", kaže Milenko Stefanović.

Od tada se suši sve što je bujalo.

"Meni je luk i povrće poplavilo i zatrovalo. Ovo provaljuje svaki treći dan. Sve smo pobacali. To nije za jelo", kaže Raša Milosavljević.

"Ovdje je sve zagađeno. Pogledajte. Katastrofa", kaže Rašo Ivanović.

Posivela je zemlja, voćnjaci i povrtnjaci. Uz reku i u reci nestao je biljni i životinjski svet.

"Nema ribe nigdje. Ovdje se prije pecalo, sad nema ništa", kaže mještanin Mile Kikanović.

Najviše brinu rezultati uzoraka uzetih na ušću rijeka Korenite u Jadar gdje su veoma visoke koncenatracije teških metala.

"Po količinama koje Jadar sada nosi to je peta klasa vode. Ne postoji veće zagađenje od pete klase, a to znači da je zagađenje stiglo i do Drine", kaže Dragoslav Dobrić, član gradskog veća za zaštitu životne sredine.

U Farmakomu koji je vlasnik rudnika kažu da je država preuzela obavezu da riješi problem. Na donatorskoj konferenciji za Srbiju i BiH odobreno je 160 miliona dinara za zaustavljanje jalovine. Pitanje je dokle će do tada stići teški metali koji teku rijekama.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...