Regija
21

Teška turistička sezona u Crnoj Gori

FENA
Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović procjenjuje da je ova turistička sezona jedna od težih u Crnoj Gori i da će vjerovatno biti kao prošlogodišnja ili "malo lošija".

Za posljednje 24 godine nije propala nijedna sezona, pa neće ni ova, rekao je Radulović, kako prenosi Blic Crna Gora.

Prema njegovim riječima, august će biti na prošlogodišnjem nivou, ali se očekuje da će septembar i oktobar biti jako dobri i mogu da poprave ukupan utisak.

"Pad je svuda u okruženju. Hrvatski hotelijeri i turoperatori već traže pomoć Vlade. Imamo situaciju s Rusijom i Ukrajinom, odigravalo se Svjetsko prvenstvo u fudbalu, poplave u regionu, globalna kriza i vremenske neprilike. Imali smo kišu dva puta, jednom 20, a drugi put je trajala 25 dana. Kad se to sumira, može se reći da je ova turistička godina jedna od težih", rekao je Radulović.

Predsjednik Odbora za turizam u Privrednoj komori Dragan Purko Ivančević smatra, u izjavi za Blic, da će se problem ruskog tržišta nastaviti i iduće godine, ali i da se ne smije dozvoliti da jedno tržište bude dominantno iznad 50 posto.

Turistička sezona je u prolazu, na nju ne može više da se utiče, kazao je Ivančević dodajući da se u narednih 15 do 20 dana rješava naredna sezona, kao i da bi država i turistička preduzeća trebalo da urade sve kako bi se obezbijedila šestomjesečna sezona u 2015. godini.