Skup balkanskih zemalja
0

Terorizam sadašnji i budući problem

FENA
Moguće asimetrične sigurnosne prijetnje i izazovi u regiji bila je tema treće konferencije načelnika glavnih stožera vojski Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Turske i Srbije, održane u utorak u Beogradu.

Skup se dogovorio o izradi godišnjih zajedničkih obavještajnih procjena asimetričnih prijetnja Balkanu za sljedeće dvije godine.

Govoreći na konferenciji za štampu nakon sastanka načelnik glavnog stožera albanske vojske Maksim Mallaj kao glavne sigurnosne prijetnje regiji naveo je ilegalne migracije i trgovinu ljudima, s čim se složio njegov turski kolega Ylker Bashbuk, koji je kao sadašnji i budući problem naveo terorizam.

Bashbuk je istakao kako na Balkanu treba zajednički suzbijati terorizam te kako je prvi korak u tome prikupljanje i razmjena informacija o mogućim terorističkim akcijama koje, kako je rekao, sada nisu ozbiljan problem zemalja u regiji, ali bi se u budućnosti mogle suočiti s tom prijetnjom.

Otvarajući skup, srbijanski ministar odbrane Dragan Šutanovac kazao je kako u regiji nisu uklonjene opasnosti od obnavljanja nasilja, ocijenivši kako bi oprečna politička gledišta na rizike u regiji i njihove uzroke i posljedice trebalo uskladiti radi sigurnosne stabilizacije Balkana.

On je kao jedan od ključnih faktora destabilizacije regije označio pitanje statusa Kosova i naglasio da će Srbija nastaviti borbu "političkim i diplomatskim sredstvima u očuvanju teritorijalnog integriteta".

Skupu su prisustvovali predsjedatelj Vojnog odbora Europske unije general Henri Bentegeat i zapovjednik združenog zapovjedništva NATO-a u Napulju admiral Mark Fitzgerald.