Regija
0

Tenzije u Crnoj Gori zbog peticije za osnivanje "Prirodne Albanije"

FENA
Potpisivanje peticije za osnivanje "Prirodne Albanije", koju je pokrenuo direktor Instituta za regionalne prognoze, historičar Kočo Dajan, podigla je tenzije u političkoj javnosti Crne Gore, posebno nakon što je predsjednik Građanske inicijative Vaselj Sinishtaj izjavio da bi tu peticiju potpisao.

Podgorički Dan poručio je danas Sinishtaji, koji predvodi stranku Albanaca Građanska inicijativa, koja sudjeluje u crnogorskoj vlasti, da mu za takvu izjavu prijeti 15 godina zatvora.

Sinishtaj je, međutim, rekao da će se sa zadovoljstvom odazvati pozivu tužilaštva ako ono procjeni da za to postoji razlog.

On, naime, objašnjava da njegova izjava da bi potpisao peticiju albanskog historičara Danaja ne znači da podržava prekrajanje granica. Sinishtaj vjeruje i da zastupnici iz reda albanskog naroda, Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu "u duši drugačije misle od onog što su izjavili" - da oni tu peticiju ne bi potpisali, prenosi Tanjug.

Projekt koji je Danaj pokrenuo 2010. godine afirmira granice predviđene aktom od prije jednog stoljeća, na Skupštini u Vlori 28. novembra 1912, koji predstavlja Albaniju izgrađenu na temelju četiri osmanska vilajeta, s 100 posto albanskim stanovništvom i albanskom većinom u granicama od Preševa u Srbiji do Preveze u Grčkoj i od Drača u Albaniji do Skoplja, u Makedoniji.

Peticiju je navodno dosad potpisalo četrdesetak predstavnika vlasti i opozicije iz zemalja regije.

Voditelj medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDP), manje članice vladajuće koalicije, Mirko Stanić, poručio je danas da projekti "velikih" i "prirodnih" država na Balkanu nikad nisu donijeli ništa dobro. Stanić je naveo da je Danaj marginalni političar "željan medijske pažnje" i da njegova ideja u Albaniji ima podršku od svega 0,6 posto građana.

On je podsjetio da je SDP Crne Gore zajedno sa Socijalističkom partijom Albanije i Socijalističkim pokretom za integracije Albanije bila suorganizator balkanske konferencije Partije evropskih socijalista (PES) koja je održana u Skadru i Budvi prije par mjeseci.

"Koalicija ove dvije partije je nakon junskih izbora ostvarila uvjerljivu pobjedu sa preko 60 posto osvojenih mandata u Skupštini Albanije. Odlični politički odnosi koje kao države imamo, dodatno će biti učvršćeni dolaskom na vlast našeg prijatelja Edija Rame, s kojim ćemo nastaviti borbu protiv svih vrsta ekstremizma. Zaustavljanja na našem zajedničkom europskom putu neće biti, pogotovo ne zbog ideja čiji je predlagatelj marginalna politička figura željna medijske pažnje", poručio je Stanić, prenijeli su podgorički mediji.