{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tempirane bombe na Balkanu

F
11.12.2012. u 13:55
0
87
Tempirane bombe na Balkanu
0
Tempirane bombe na Balkanu
Neredi u Sloveniji (Foto: Arhiv/AFP)
Na Balkanu postoji mnogo tempiranih bombi od Kosova, preko juga Srbije do Makedonije i Bosne i Hercegovine, ocjenjuje bečki dnevnik Standard.
Oslobađajuće presude pred Haškim tribunalom hrvatskim generalima i gotovo istovremeno oslobađanje nekadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja izazvale su negodovanje srpske javnosti, a neočekivana odluka suda je, naravno, u Hrvatskoj i na Kosovu pozdravljeno općom radošću, dodaje list.

Standard podsjeća da su čak i poznati borci za ljudska prava kao što su Nataša Kandić u Beogradu i Žarko Puhovski u Zagrebu kritikovali obrazloženja odluke suda i uslove, pošto je dvoje sudija žalbene instance nadglasano od trojice svojih kolega.

Austrijski list ukazuje da je na posebnu pažnju naišao nedavno objavljeni kritički stav direktora Centra UN-a za humanitarni dijalog Davida Harlanda, koji je u članku u New York Timesu ukazao na "selektivnu pravdu".

Uz podsjećanje na sopstvene dogodovštine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu on je konstatovao da su Srbi počinili mnoge stravične ratne zločine, ali da nisu bili jedini, i da nije ispravno i korisno da sada sami snose odgovornost.

Posljednjih dana postignuti napredak u teškom dijalogu Beograda i Prištine ne smiju zasjeniti dugoročne političke posljedice po vjerodostojnost Haškog tribunala.

Takođe, i za historiju ratova na prostoru bivše Jugoslavije važi upozorenje historičara Holma Sundhaussena da je okončano vrijeme "jasnoće".

On ukazuje da su stari tabui obogaćeni novima, i da više ne postoji mnogo stvari koje su sasvim sigurne.

S danas raspoloživim izvorima i informacijama, u kombinaciji s međunarodnim traganjem za počiniocima, nastaje jedan jako jednostrana slika.

Paušalne presude u vezi odgovornosti za ekscese nasilja ne smiju se pripisati samo jednoj nacionalnoj rukovodećoj grupi, niti pripisati jednoj naciji, piše Strandard.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: