{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Tempirane bombe na Balkanu

F
FENA
11.12.2012. u 13:55
0
87
Tempirane bombe na Balkanu
0
Tempirane bombe na Balkanu
Neredi u Sloveniji (Foto: Arhiv/AFP)
Na Balkanu postoji mnogo tempiranih bombi od Kosova, preko juga Srbije do Makedonije i Bosne i Hercegovine, ocjenjuje bečki dnevnik Standard.
Oslobađajuće presude pred Haškim tribunalom hrvatskim generalima i gotovo istovremeno oslobađanje nekadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja izazvale su negodovanje srpske javnosti, a neočekivana odluka suda je, naravno, u Hrvatskoj i na Kosovu pozdravljeno općom radošću, dodaje list.

Standard podsjeća da su čak i poznati borci za ljudska prava kao što su Nataša Kandić u Beogradu i Žarko Puhovski u Zagrebu kritikovali obrazloženja odluke suda i uslove, pošto je dvoje sudija žalbene instance nadglasano od trojice svojih kolega.

Austrijski list ukazuje da je na posebnu pažnju naišao nedavno objavljeni kritički stav direktora Centra UN-a za humanitarni dijalog Davida Harlanda, koji je u članku u New York Timesu ukazao na "selektivnu pravdu".

Uz podsjećanje na sopstvene dogodovštine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu on je konstatovao da su Srbi počinili mnoge stravične ratne zločine, ali da nisu bili jedini, i da nije ispravno i korisno da sada sami snose odgovornost.

Posljednjih dana postignuti napredak u teškom dijalogu Beograda i Prištine ne smiju zasjeniti dugoročne političke posljedice po vjerodostojnost Haškog tribunala.

Takođe, i za historiju ratova na prostoru bivše Jugoslavije važi upozorenje historičara Holma Sundhaussena da je okončano vrijeme "jasnoće".

On ukazuje da su stari tabui obogaćeni novima, i da više ne postoji mnogo stvari koje su sasvim sigurne.

S danas raspoloživim izvorima i informacijama, u kombinaciji s međunarodnim traganjem za počiniocima, nastaje jedan jako jednostrana slika.

Paušalne presude u vezi odgovornosti za ekscese nasilja ne smiju se pripisati samo jednoj nacionalnoj rukovodećoj grupi, niti pripisati jednoj naciji, piše Strandard.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: