Boris Tadić u New Yorku
0

"Tekst rezolucije ne može da se mijenja"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Boris Tadić poručio je u New Yorku da su za Srbiju neprihvatljive inicijative za promjenu teksta rezolucije, kojom, posredstvom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, od Međunarodnog suda pravde (MSP) traži savjetodavno mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Predsednik Tadić je sinoć novinarima u New Yorku, poslije sastanka s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, rekao da je on izrazio razumijevanje za nastojanje Srbije da se pravnim putem izbori za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Tadić je, u tom razgovoru, ponovio da Srbija ne prihvata ilegalnu nezavisnost Kosova i da će svoju poziciju braniti na miran i diplomatski način.

"Za nas je očigledno da ovakav samit svih država svijeta podrazumijeva i mogućnost da oni koji se protive našoj inicijativi i odbrani našeg integriteta žele da izvrše dodatni pritisak na pojedine zemlje da priznaju nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova kako bi bila smanjena snaga naše rezolucije a Srbija ometena u svojoj diplomatskoj borbi", rekao je Tadić. Predsjednik Tadić je ponovio da bi za Srbiju bilo posebno neprihvatljivo i nerazumljivo da neke države regije eventualno priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i naveo da se veliki pritisci vrše na Crnu Goru i Makedoniju, ali i na Portugal, da priznaju secesiju Kosova.

"Druge zemlje na evropskom tlu nemaju nikakav problem sa svojim stavom o nepriznavanju Kosova i Metohije, ni članice Evropske unije niti zemlje koje su van Unije, i to je dobra okolnost. Ali ove zemlje trpe snažne pritiske", naveo je predsjednik Srbije.

"Mi se s naše strane borimo ubjeđivanjem tih predstavnika država i naših susjednih država da ne podlegnu pritiscima. Vidjet ćemo na šta će to na kraju izaći, ali za nas je, još jednom ću spomenuti, potpuno neprihvatljivo i nerazumljivo ako bi neke regionalne države u ovome trenutku ili nekom budućem priznale nezavisno Kosovo, jer je to jedna ilegalna državna struktura", zaključio je predsjednik Tadić.