Prelazna vlada
51

Talat Džaferi je prvi Albanac koji je izabran za premijera Sjeverne Makedonije

B. R.
Talat Džaferi, premijer prelazne Vlade Sjeverne Makedonije (Foto: Klan Macedonia)
Talat Džaferi, premijer prelazne Vlade Sjeverne Makedonije (Foto: Klan Macedonia)
Prvi put u historiji Sjeverne Makedonije desilo se da Albanac bude izabran za premijera ove države. Za premijera danas je izabran Talat Džaferi koji će do općih izbora u maju voditi prelaznu vladu.

Džaferi je bio predsjednik parlamenta, a potom ga je vladajuća koalicija predložila za premijera. Glavni zadatak njegove vlade je da osigura fer i slobodne izbore. Dobio je 65 glasova prilikom izbora u parlamentu koji ima 120 mjesta. Opoziciona stranka VMRO-DPMNE je bojkotovala glasanje, iako će imati nekoliko ministara u prelaznoj vladi.

"Radit ću s povjerenjem, čašću i visokom odgovornošću", izjavio je Džaferi prije nego što će parlamentarci glasati.

Džaferi je prvi Albanac u Sjevernoj Makedoniji koji ima tako visoku političku funkciju. Albanci čine 29,5 posto od 1,8 miliona stanovnika Sjeverne Makedonije. Opći izbori su zakazani za 8. maj, a najveći izazov za novi parlament i vladu bit će ustavne promjene kojima će se Bugari priznati kao nacionalna manjina.

Ako Bugari budu prepoznati kao nacionalna manjina, Bugarska će Sjevernoj Makedoniji odobriti početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi agencija Reuters.