Historijski sporazumi dvije zemlje
0

Tahiri: Prvi korak Beograda ka priznavanju Kosova

SRNA
Edita Tahiri (Foto: AFP)
Edita Tahiri (Foto: AFP)
Šefica prištinske delegacije za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri ocijenila je da je današnjim sporazumima dvije strane u Briselu učinjen "prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova".

"Sve više postaje jasno da je integracija Srbije u EU uslovljena priznavanjem Kosova, i danas je napravljen prvi korak Srbije ka tome", rekla je Tahiri za Radio-televiziju Kosova nakon razgovora u Briselu.

Ona je navela da se dogovori zasnivaju na principu reciprociteta, što znači da sve što će važiti za građanina Kosova, važiće i za svakog građanina Srbije koji putuje na Kosovo, te dodala da će njihovo sprovođenje garantovati i nadzirati Evropska unija.

"Ovo su možda prvi historijski sporazumi dvije zemlje i mislim da su oni postignuti zato što obje države imaju za cilj učlanjenje u EU. Ovim sporazumima Kosovo i Srbija su ispunile neke od uslova i vrijednosti koje vode ka EU", rekla je Tahiri.

Šef tima Vlade Srbije Borislav Stefanović izjavio je prethodno za RTS da su postignuti dogovori o slobodi kretanja i matičnim knjigama, kao i da sporazumi ni na koji način ne ugrožavaju suverenitet Srbije i ne znače priznavanje takozvanog nezavisnog Kosova.

Govoreći o slobodi kretanja, Stefanović je rekao da će svi građani moći da se kreću po teritoriji Srbije sa kosovskim ličnim kartama, s tim što će na administrativnim prelazima dobijati potvrde da taj dokument služi isključivo za identifikaciju, te da će isti princip biti primjenjen i za vozačke dozvole.

"Dogovorili smo se o ustupanju kopija matičnih knjiga Eulesku i na taj način ćemo mi dobijati kopije od prištinskih vlasti. Biće potpuno zaštićeni podaci građana", rekao je Stefanović.
On je naveo da je pitanje registarskih oznaka riješeno tako što će Srbi moći da koriste tablice "KS", bez oznaka državnosti Kosova, dok one registarske oznake sa grbom Kosova neće moći da se koriste na teritoriji ostatka Srbije, ali će moći da dobiju privremene tablice na administrativnim prelazima.