{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Želimo u EU, ali stav o Kosovu ne mijenjamo

S
27.6.2011. u 19:36
0
19
Tadić: Želimo u EU, ali stav o Kosovu ne mijenjamo
0
Tadić: Želimo u EU, ali stav o Kosovu ne mijenjamo
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je u Berlinu da Srbija očekuje status kandidata za članstvo u EU i, ubrzo nakon toga, početak pregovora o pridruživanju, ali da neće mijenjati stav o priznavanju nezavisnosti Kosova.
Tadić je večeras, na predavanju o temi "Srbija kao akter regionalnog pomirenja i faktor stabilnosti na Balkanu" u Fondaciji "Friedrich Ebert", istakao da u Srbiji već sada postoji konsenzus da je članstvo u EU strateški cilj, a da su regionalno pomirenje i stabilnost neophodni preduslovi uključivanja u evropske tokove.

"Srbija je dovoljno dugo bila na marginama evropskih integracija, sada je došao trenutak da budemo u njihovom središtu. Moderna, demokratska Srbija - deset godina nakon pada Miloševića - spremna je da počne razgovore o pristupanju sa Evropskom unijom", rekao je predsjednik Srbije.

On je istakao da Srbija danas "Evropu gleda u oči i kaže da je učinila ono što je obećala", zapitavši se da li će EU učiniti to isto, prenose beogradski mediji.

Tadić je naglasio da Srbija prije ulaska u EU želi da riješi pitanje Kosova, ali da konačno rješenje odmah sada ne bi u jednakoj mjeri uvažilo interese i jednih i drugih.

"Ono što znate i ono što nije sporno: Srbija neće i ne može priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova", zaključio je predsjednik Srbije.

Tadić je na proslavi kojom je Fondacija obilježila 15 godina rada u Srbiji istakao da je privržen oživljavanju veza dvije zemlje u svakom segmentu socijalnog i političkog rada, kako bi se uspješnije kretali ka EU i izgrađivali u punom kapacitetu kao demokratsko društvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: