Regija
0

Tadić završio posjetu Hrvatskoj

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović poručili su danas da manastir Krupa predstavlja simbol postojanja pravoslavlja i srpskog naroda u Hrvatskoj i znak da je moguć suživot dva naroda.

"Predsednik Josipović i ja posebnu pažnju poklanjamo pitanju identiteta naroda kao temelja civilizacije i na toj osnovi možemo da gradimo drugačije, kudikamo bolje odnose nego 90-tih godina", rekao je Tadić, koji je posjetom manastiru Krupi završio posjetu Hrvatskoj.

Ističući da manastir Krupa, podno Velebita, potiče iz 14. vijeka, Tadić je rekao da je taj objekat blistav iskaz arhitekture, kulture i identiteta srpskog naroda i naglasio da je važno poštovati sve elemente identiteta. 

 "Položaj institucija koje taj identitet omogućavaju jeste pretpostavka razvoju demokratije i društva", rekao je Tadić, navodeći da u manastiru postoji ikona kojoj su se molili mnogi, i pravoslavci i katolici, i da ona svjedoči o vezama i kontaktima Srpske pravoslavne crkve sa crkvama u cijelom svijetu. 

Iguman manastira Gavrilo Stepanović upoznao je predsjednika Tadića sa istorijom manastira i pokazao mu kulturno blago koje je vraćeno u manastirsku riznicu. 

Josipović je rekao da činjenica da su manastiru vraćene ikone predstavlja primjer koji govori o dobrim namjerama o tome da je moguć nastavak suživota i prijateljstva. 

U srpskoj delegaciji bili su predsjednik spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović, pomoćnik ministra spoljnih poslova za bilateralu Zdravko Ponoš, te predsjednik skupštinske komisije za nestale Veljko Odalović. 
Tadić i Josipović poslije podne su posjetili sajam ličkih proizvoda "Jesen u Gračacu". Posjetivši štandove na kojima su izloženi sir, sokovi, vino, rakija, med i rukotvorine, Tadić je rekao je da je i on "četvrtinom" Ličanin. 

Iako izjave novinarima nisu bile planirane, Tadić je kratko prokomentarisao da je važno što je došao u ovaj kraj, pošto je njegova baka iz sela Raduč, koje je udaljeno petnaestak kilometara. 

Tadić i Josipović su nakon Sajma posjetili povratničku porodicu Marković u Deringaju, čija je kuća obnovljena. Uspjeli su da se zaposle, pa su se vratili iz Srbije sa dvoje maloljetne djece. 

Tadić je juče u Zagrebu razgovarao sa Josipovićem, a zatim sa premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. 

Ovo je druga Tadićeva posjeta Hrvatskoj u novembru. Tadić je zajedno s predsjednikom Hrvatske početkom novembra posjetio Vukovar i Paulin Dvor.