Regija
0

Tadić zatražio apsolutnu suzdržanost vlada u regiji glede Kosova

FENA
Od vlada u našoj regiji očekujem apsolutnu suzdržanost u odnosu na Kosovo jer će Srbija reagirati na svako njegovo jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova, i braniti svoj integritet koristeći sva pravna i legalna sredstva, rekao je Srbijanski predsjednik Boris Tadić u obraćanju medijima na marginama Konferencije o sigurnosti u Muenchenu.

"Ne bi bilo dobro da se posljedice pogrešnog ponašanja zemalja u regiji osjete u ovom trenutku. Baš kao što je Srbija podržavala integritet regionalnih država nakon sukoba 90-ih godina, očekujem potpuno istu reakciju zemalja u regiji i apsolutnu suzdržanost po pitanju Kosova u slučaju proglašenja neovisnosti. I pozivam sve vlade, sve predsjednike država u regiji da uzmu u obzir ovu moju rečenicu", rekao je Tadić u prilično dramatičnom obraćanju medijima.

"To je vrlo ozbiljno pitanje jer zemlje u regiji znaju problem i znaju njegovo izvorište i svako pogrešno ponašanje donosi loše posljedice. Nije samo predsjednik Srbije odgovoran, zajedno smo odogovorni za stabilnost regije", naglasio je Tadić.

Odgovarajući na pitanje kako komentira neke medijske najave da će do proglašenja neovisnosti doći 17. februara i da će EU prihvatiti takav potez, Tadić je odgovorio da će Srbija istoga trenutka poništiti takvu odluku i koristeći apsolutno sva legalna sredstva ući u pravni proces protiv institucija koje to potvrde, uključujući i tužbe na domicilnim sudovima protiv vlada koje priznaju neovisnost.

"Još jednom podsjećam da je priznanje Kosova nelegalan čin i da je pravo apsolutno na strani Srbije. Ovdje je u pitanju stabilnost cijele regije i dugoročne posljedice u drugim regijama jer takvih "kosova" ima još u svijetu, poput Nagorno Karabaha, Južne Osetije, Abhazije, Pridnjestrovlja", rekao je Tadić, naglasivši da Kosovo nije samo problem Srbije nego cijelog svijeta, javila je Hina.

Tadić je još jednom naglasio da Srbija ne prihvaća nikakvu neovisnost Kosova, da brani svoju legitimnu poziciju, želi nastavak pregovora i kompromisno rješenje prihvatljivo za obje strane.

Tadić je na kraju obraćanja novinarima ponovo isključio bilo kakvu mogućnost vojne ili nasilne intervencije Srbije na Kosovu u slučaju proglašenja neovisnosti.