Pozvao na suzdržanost
0

Tadić zabrinut zbog stanja na Kosovu

FENA
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Nakon izgreda na sjeveru Kosova i sukoba lokalnih Srba s pripadnicima međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR), u kojima je na obje strane povrijeđeno više ljudi, srbijanski predsjednik Boris Tadić izrazio je u utorak veliku zabrinutost zbog sukoba i pogoršanja sigurnosnog stanja na sjeveru Kosova te pozvao kosovske Srbe na suzdržanost i mir.

"Apeliram na smirivanje situacije, jer su očuvanje mira i dijalog jedini načini za rješavanje problema. Međunarodne su snage tu da brane goloruke građane, a ne da se sukobljavaju s njima. Pozivam KFOR na maksimalnu suzdržanost", poručio je Tadić u priopćenju i pozvao "na prijeko potrebnu suzdržanost i mir".

Tadić je ukazao kako snage KFOR-a moraju biti neutralne te ne smiju upotrebljavati silu prema građanima, dok kosovski Srbi trebaju održati pribranost i ne nasjedati na provokacije.

"Ni jedan se problem ne može riješiti nasiljem, a dovođenje ljudskih života u opasnost nije doprinos obrani naših interesa. Ljudski su životi vrijednost iznad svega i moraju biti sačuvani", kazao je srbijanski predsjednik.

Prištinski mediji na albanskom jeziku na svojim službenim stranicama prenose uglavnom reakcije srbijanskih političkih dužnosnika, dok reakcija predstavnika kosovskih vlasti za sada nema.

U sukobu između lokalnih Srba i pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) u utorak poslije podne na sjeveru Kosova kod graničnog prijelaza Jarinje prema Srbiji ozlijeđeno je više osoba među kojima i pripadnici KFOR-a, izvijestili su mediji u Beogradu i Prištini.

Sukob se dogodio nešto poslije 13 sati kada su, po riječima predstavnika KFOR-a, vojnici reagirali u samoobrani ispaljujući gumene metke jer su ih Srbi gađali kamenjem.