{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Velikosrpske ideje iz Nikolićevih misli moraju nestati

F
11.7.2012. u 15:07
1
67
Tadić: Velikosrpske ideje iz Nikolićevih misli moraju nestati
1
Tadić: Velikosrpske ideje iz Nikolićevih misli moraju nestati
Boris Tadić
Predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je u srijedu da bi, da je na mjestu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, otišao u Vukovar i Srebrenicu i naglasio da velikosrpske ideje iz Nikolićevih misli i riječi moraju nestati.
"Očekujem od Nikolića da vodi računa o interesima srpskog naroda, što znači da velikosrpske ideje moraju nestati iz njegovih misli i riječi", rekao je Tadić u intervjuu za hrvatski "Globus".

On je dodao da su se kod Nikolića desile neke promjene koje on mora potvrditi i djelima.

Kako je rekao lider DS, treba napraviti iskorak, pružiti ruku, izviniti se. Tadić je takođe dodao da bi bilo korisno da se sastanu Nikolić i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Na pitanje da li je koalicija SPS i SNS, na koju se s velikim oprezom gleda u Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici, opasnost za stabilnost regiona, Tadić kaže da bi bio srećan kad se to ne bi desilo zbog velikog napora koji je uložen u stabilizaciju regiona.

"Sve što sam lično radio bilo bi poništeno i bio bih nesrećan kad bi crveno-crna koalicija imala takve efekte na stanje u regionu", rekao je on.

"Apelujem na lidere crveno-crne koalicije da budu suzdržani i da ni po koju cijenu ne poništavaju dostignuća u regionu", rekao je on.

Govoreći o odnosima s predsednikom Ivom Josipovićem, Tadić je rekao da sve što su njih dvojica do sada uradili može biti dovedeno u pitanje.

"Da li je izgubljeno, tek ćemo vidjeti jer se bez srpsko-hrvatskih odnosa ne može riješiti konfliktnost regiona", naveo je Tadić.

On je takođe izrazio razumjevanje za obrazloženje Josipovića zašto nije došao na Nikolićevu inauguraciju.

"Bilo bi bolje da je došao, ali ne mogu mu zamjeriti jer ni ja nisam došao na njegovu inauguraciju zbog prisustva kosovskog predsjednika", dodao je Tadić.

Govoreći o Kosovu, Tadić je rekao da je Srbija u izvjesnom smislu prihvatila realnost da je Kosovo samostalno i da čak ni tokom pregovora nije imala namjeru da Kosovo učini nesamostalnim već je željela da se definiše pravni okvir te samostalnosti.

Po njegovim riječima, Srbija više nema nikakve institucije niti instrumente kojima bi upravljala bilo kakvim procesima na Kosovu.

Ističući da Kosovo i njegovi saveznici imaju strategiju polaganog koračanja prema punoj nezavisnosti, Tadić je rekao da je taj interes kojim bi bio ispunjen cilj Albanaca na Kosovu legitiman i niko ga ne može poricati.

"Ali i Srbija ima svoje interese na Kosovu gdje imamo svoje građane, svoje kulturne spomenike i svoj državni integritet. To ne smiju zaboraviti ni druge zemlje regiona, jer ako se prihvati demontaža integriteta Srbije, onda će prije ili kasnije moći biti demontiran cijeli region", rekao je Tadić.

Na pitanja da li smatra svoju politiku promašenom jer Srbija sada nema ni Kosovo ni EU, Tadić je izrazio uvjerenje da Srbija može imati i jedno i drugo, ali da ni časa nije mislio da će Srbija integrisati kosovski prostor na način kako je to bilo u vrijeme Miloševića.

Tadić je rekao i da je za poraz na izborima najodgovorniji on sam, kao i da je kriv što mnogi u Srbiji nisu izašli na izbore.

"Kao predsjednik države nisam imao uvid u sve šta se dešavalo oko mene i zato je dobro da kao kibicer sa strane osmotrim šta se dešava u Srbiji", rekao je lider DS.

Tadić nije siguran da će koalicija koja se sada priprema za formiranje vlade postići dogovor oko pitanja ekonomije, regionalne saradnje i Kosova, uspostavljanja pravnog poretka i provođenja reformi za ulazak u EU, jer nema kadrovskih potencijala za rješavanje problema.

"Ne može se osigurati nacionalni konsenzus oko Kosova jer Nikolić i Dačić pripadaju istom političkom polu, a konsenzus se postiže između dva različita politička pola", rekao je Tadić.

Povodom negativnih reakcija na njegov odlazak na Croacia samit i rukovanje s Hašimom Tačijem i optužbe dojučerasnjeg saradnika Ivice Dačića da je tako dao legitimitet kosovskom premijeru, Tadić je primjetio da "Dačić zaboravlja da je novi predsjednik Srbije u Bruxellesu najavio svoj skori sastanak s predsjednicom tzv. države Kosovo".

On s druge strane smatra da je ta ideja predsjednika Nikolića dobra i daje mu podršku za taj susret.

"Moj susret s kosovskim premijerom može samo olakšati taj novi korak na koji se sprema Nikolić", rekao je Tadić i dodao da to ne znači da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

"Smatram da u demokratskom dijalogu treba pronaći rješenje koje će uzimati u obzir interese obje strane. I dalje vjerujem da Kosovu ne treba da se pristupa po logici pobjednika i poraženog", zaključio je Tadić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: