Regija
0

Tadić upozorio na jednostrane akcije Prištine

FENA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić upozorio je da bi jednostrane akcije Prištine najavljene za petak mogle ozbiljno da ugroze mir i stabilnost cijelog regiona.
  • To mora da se spriječi, rekao je Tadić u četvrtak, otvarajući Beogradski bezbjednosni forum. Predsjednik Srbije je naveo da je jedino prihvatljivo rješenje za Kosovo ono koje bi proizašlo iz dijaloga u kojem bi bile prevaziđene razlike.

On je upozorio da će, u slučaju da Kosovo bude nezavisno, eskalirati konflikti u mnogim državama i da će kosovski presedan učiniti nepredvidim buduće odnose.

  • Dešavanja na Kosovu teško su narušila osnove međunarodnih odnosa, a ako se to nastavi, taj sistem će biti trajno narušen, kazao je Tadić, kao i da bi to dalo legitimitet nasilnom otcepljenju i narušavanju granica jedne suverene države.

Osnovni princip međunarodnih odnosa je podrška i poštovanje teritorijalnog integriteta država i nenarušavanje granice, kazao je Tadić i naveo da bi šest principa međunarodnih odnosa time bilo ugroženo, prenose srbijanski mediji.