Srbija
0

Tadić unutar svoje koalicije nastavlja pregovore o podjeli resora

FENA
Foto:  Reuters
Foto: Reuters
Nositelj liste "Za europsku Srbiju" lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić u ponedjeljak će nastaviti razgovore sa svojim koalicijskim partnerima - predstavnicima G17 plus, Srpskog pokreta obnove (SPO), Lige Socijaldemokrata Vojvodine, Sandžačko demokratske partije i Mađarske koalicije - o raspodjeli resora u budućoj Vladi Srbije usporedo s pregovorima koje vodi s koalicijom okupljenom oko Socijalističke vlade Srbije o formiranju nove vlade.

Tadić će u ime DS potpisati koalicijski ugovor s koalicijom oko socijalista, a takve sporazume će potpisati i sa svim strankama koalicije "Za europsku Srbiju".

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je agenciji Beta da Mađarska koalicija ne traži resor u budućoj vladi već dogovor o programu koji će provoditi, kao i mjesta predsjednika Skupštine Vojvodine i gradonačelnika Subotice.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, također, ne traži ministarsko mjesto, a sve pregovore o drugim dužnostima, prema riječima predsjednika te stranke Nenada Čanka, vodi Boris Tadić.

Prema izvorima bliskim pregovorima, stranka G 17 Plus Mlađana Dinkića u budućoj Vladi Srbije imala bi šest mjesta - potpredsjednika vlade i resore gospodarstva, telekomunikacija, zdravstva, sporta i omladine, znanosti i kulture.

SPO Vuka Draškovića, prema prijašnjim najavama, zahtjeva da u budućoj vladi dobije jedno od važnijih političkih ili gospodarskih ministarstava.

Sandžačko demokratska partija će u novoj vladi dobiti resor za rad i socijalnu politiku, koji je i do sada vodio predsjednik te stranke Rasim Ljajić.

Prema dosadašnjim informacijama, koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS)- stranka umirovljenika (PUPS) i Jedinstvena Srbija (JS) u novoj bi vladi trebala dobiti dva potpredsjednička mjesta, kao i resore policije, energetike, obrazovanja i infrastrukture.