{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Tadić treba priznati Kosovo"

F
1.7.2010. u 15:34
0
60
"Tadić treba priznati Kosovo"
0
"Tadić treba priznati Kosovo"
Hasim Thaci
Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je za sedmičnik "Nin" od četvrtka da srbijanski predsjednik Boris Tadić treba priznati neovisno Kosovo želi li Srbiju u NATO-u i EU.
"Svako je priznanje važno, a priznanje Srbije bilo bi posebno važno jer trebamo završiti mračno poglavlje u odnosima između naših dviju zemalja i usredotočiti se na integriranje u NATO i EU", kazao je Thaci u intervjuu za list.

Ustvrdio je da se Srbija prema Kosovu ne ponaša u skladu sa zapadnim standardima razvoja dobrosusjedskih odnosa, već u skladu s mentalitetom Slobodana Miloševića.

Dodao je da ni u kojem slučaju ne treba očekivati razgovore o statusu Kosova nakon presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti jednostrana proglašenja neovisnosti Kosova.

"Gotovo trogodišnji pregovori s Beogradom su završili i Kosovo je neovisna i suverena država. Nema povratka nazad. Teritorijalna cjelovitost je nepovrediva i međunarodno priznata. San o podjeli loš je san Miloševićeva mentaliteta koji još živi u nekim krugovima u Beogradu", rekao je kosovski premijer.

Upitan što očekuje od odluke ICJ-a, Thaci je rekao kako se nada realnoj presudi u skladu sa stvarnošću na Kosovu, koja mu otvara mogućnost integriranja u NATO i EU, kao i za raspravu sa Srbijom o praktičnim pitanjima. Sa Srbijom se želi razgovarati o nestalim osobama, energiji, povratku arhivske dokumentacije i arheoloških umjetnina, zajedničkom nadzoru granica, vodama, prometu, borbi protiv organiziranog kriminala, vladavini prava.

Kosovski premijer također je rekao kako su mu neki visoki dužnosnici u vlasti u Beogradu osobno potvrdili da će Beograd jednog dana priznati Kosovo.

Reagirajući na tu Thacijevu izjavu, politički direktor srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Borko Stefanović nazvao ju je, u izjavi za Radio B92, "glupošću". Dodao je kako je "siguran da nitko iz državnih vlasti ne bi pogazio ustav i prekršio zakon". Ocijenivši da takve poruke služe za "unutarnje potrebe u samoj pokrajini", Stefanović je ponovio kako Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova i njezine posljedice te da će se boriti da se postigne rješenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: