Regija
0

Tadić stigao u prvu službenu posjetu Hrvatskoj

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovorom sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem u Zagrebu, započeo je zvaničnu posjetu Hrvatskoj, javio je dopisnik Srne.

Nakon svečanog dočeka u rezidenciji na Pantovščaku, Josipović i Tadić razgovarali su u četiri oka, a potom su im se pridružile delegacije dvije države.

Tadić i Josipović razgovarat će o ekonomskoj saradnji i drugim pitanjima važnim za odnose dvije države.

Hrvatska i Srbija imaju više otvorenih pitanja,  poput granice, povratka izbjeglih Srba,  sukcesije i  vraćanja  kulturnog blaga. 

Povlačenje međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije nije na dnevnom redu posjete srpskog predsjednika, rekao je ranije Josipović.

Tadić će se poslije podne sastati sa hrvatskim premijerom Jadrankom Kosor i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

Predsjednik Srbije razgovarat će večeras i sa predstavnicima Srpskog narodnog vijeća i Srpskog kulturnog i prosvjetnog   društva "Prosvjeta".
Drugog dana boravka u Hrvatskoj, Tadić će se obratiti učesnicima Biznis foruma u Hrvatskoj privrednoj komori, a zatim će posjetiti opštinu Krnjak, gdje će se sastati s predstavnicima lokalnih vlasti s područja Banije i Korduna, te srpske zajednice.

U planu je i posjeta ličkoj opštini Gračac i selu Deringaj, u kome će dvojica predsjednika posjetiti jednu srpsku povratničku porodicu i obići manastir Krupu.

Tadić je početkom mjeseca neslužbeno posjetio Vukovar.