Regija
0

Tadić: Srbija zbog Kosova neće donositi odluke protiv interesa građana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasti u Srbiji neće donositi odluke koje su suprotne interesima građana, bez obzira na činjenicu da mnoge zemlje Europske unije (EU) podržavaju ili su spremne prihvatiti neovisnost Kosova, izjavio je u intervjuu za "Politiku" od petka srbijanski predsjednik Boris Tadić.

"Naravno da je teško objasniti građanima kako ćemo (ući) u EU u trenutku kada mnoge zemlje EU podržavaju neovisnost Kosova ili su spremne prihvatiti neovisnost Kosova", rekao je Tadiæ.

"Ali podsjećam, u Europi ima i zemalja koje se protive kosovskoj neovisnosti...Put prema EU kudikamo je bolje rješenje nego druga opcija. Jedina druga politička opcija je izolacija zemlje", kazao je predsjednik Tadić.

Oni koji zagovaraju ideju da Srbija ne treba ići ka EU "u bilo kojem raspletu događaja o Kosovu", kaže Tadić, rade protiv interesa građana Srbije i traže da zemlja ide u izolaciju i ekonomsko propadanje.

Srbijanski predsjednik je naglasio da on neće prihvatiti nikakvu neovisnost Kosova niti potpisati takvu odluku, ne samo stoga što je to njegova ustavna obveza, već je takvo rješenje protivno interesima i Srbije i samih Albanaca na Kosovu.

Tadić je, također, isključio bilo kakvu moguænost ratne opcije, te dodao da je nakon "više nego bolnog iskustva" iz 1999. godine, svakom iskrenom i odgovornom čovjeku jasno da upotreba rata "definitivno udaljava Kosovo od Srbije".