Kandidatura veliko ostvarenje
0

Tadić: Srbija ni pod kojim uvjetima neće priznati Kosovo

FENA
Boris Tadić (Foto: AFP)
Boris Tadić (Foto: AFP)
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak, na konferenciji za novinare u povodu dodjele Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, kako je status kandidata važan jer su u njemu sadržani veliki potencijali za Srbiju.

"Ovo je veliko ostvarenje, naravno nije epohalno, epohalno će biti kad Srbija prijeđe tu granicu i postane članicom EU s mogućnošću korištenja svih potencijala, pristupnih fondova i svega onoga što je na raspolaganju punopravnim članicama Unije", ustvrdio je Tadić.

Istaknuo je kako je status kandidata jasna potvrda boljih dana za Srbiju, poručivši kako se, da bi oni bili ostvareni, mora nastaviti raditi te da je članstvo u EU formalan cilj a da je bit u promjeni kvalitete života u srbijanskom društvu.

Na novinarsko pitanje hoće li srbijanskom pridruživanju Uniji prethoditi rješenje teritorijalnog spora Srbije s Kosovom, Tadić je kazao kako Srbije ni pod kojim uvjetima neće priznati nezavisnost Kosova, kao i da ne očekuje da će Srbiji biti postavljani uvjeti u tom smislu.

Uvjeti za dobivanje datuma početka pregovora, po riječima srbijanskog predsjednika, jesu nastavak dijaloga između Srbije i Kosova, prije svega glede električne energije i telekomunikacija, kao i osiguravanja funkcioniranja međunarodnih misija KFOR-a i EULEX-a na čitavom prostoru Kosova.

"Srbija je privržena ostvarivanju i tih ciljeva. Istodobno, kao i u prethodnom razdoblju, mi ćemo braniti naše legitimne nacionalne interese i tu nema apsolutno nikakve dvojbe", ustvrdio je te dodao kako je nastavak gradnje povjerenja sa zemljama EU još jedna pretpostavka za dobivanje datuma početka pregovora.

Tadić je poručio kako je nacionalni interes Srbije da svaka zemlja u okruženju postane članicom EU.

"Tada ćemo biti u situaciji da jedan mirovni proces, koji je na prostoru zapadnog Balkana u toku nakon ratnih zbivanja devedesetih godina, dovršimo na najkvalitetniji mogući način", zaključio je.