Regija
0

Tadić: Srbija neće prekidati diplomatske odnose

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbija neće prekinuti diplomatske odnose sa zemljama koje priznaju neovisnost Kosova, no ti odnosi neće biti "one kvalitete kakvi su danas", izjavio je u petak srbijanski predsjednik Boris Tadić.

"Srbija neće u rat ako kosovske institucije proglase neovisnost, ali će Vlada Srbije analizirati odnose sa svim zemljama koje tu neovisnost budu priznale", kazao je Tadić na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon inauguracije, dodajući da će Srbija od Ujedinjenih naroda tražiti da ponište odluku o proglašenju neovisnosti Kosova.

Prekid diplomatskih odnosa sa zemljama koje priznaju neovisnost Kosova štetio bi Srbiji, te ako Srbija i povuče svoje veleposlanike iz tih zemalja, to neće značiti i prekid diplomatskih odnosa, rekao je Tadić.

On je naglasio da se većina građana na proteklim predsjedničkim izborima opredijelila za europski put Srbije, ali i za očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje.

"Između ova dva principa je znak jednakosti, jer samo u Europskoj uniji (EU) Srbija može braniti Kosovo", kazao je Tadić, dodajući da će raditi na tome da Srbija do kraja godine postane kandidatkinja za članstvo u EU, jer su građani pokazali da žele europsku budućnost Srbije.

"Nitko nema pravo odreći se Kosova, jer ono nije ničije privatno vlasništvo, ali istodobno nitko nema pravo Srbiji onemogućiti budućnost u EU, jer ni Srbija nije ničije privatno vlasništvo", kazao je predsjednik Tadić.

Suprotno predsjedniku Tadiću, premijer Vojislav Koštunica je na proslavi Dana državnosti Srbije u petak u Orašcu poručio da se na "nepravdi i na otimačini" ne može graditi država, te da Srbi s Kosova mogu biti samo građani Srbije, kao i da Srbija treba ući u EU, ali cijela, onako kako su u taj savez ušle i sve druge članice. Govor je

završio uzvikom "Kosovo je Srbija".

Koštunica je ponovio da Srbija ne može ući u EU "kao jedina država koja je mjesto za europskim stolom dobila nedostojnom trgovinom, samoodricanjem od sjećanja i identiteta".

Predsjednik Boris Tadić u petak je u Skupštini Srbije položio predsjedničku prisegu, čime je počeo prvi petogodišnji predsjednički mandat po novom Ustavu, nakon što je na toj dužnosti bio od srpnja 2004. godine.