{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Srbija ne prihvata izvještaj Ban Ki-moona

F
20.6.2008. u 17:41
0
0
Tadić: Srbija ne prihvata izvještaj Ban Ki-moona
0
Tadić: Srbija ne prihvata izvještaj Ban Ki-moona
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u New Yorku da Srbija ne može prihvatiti izvještaj i prijedloge generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o rekonfiguraciji UNMIK-a i upozorio da je Vijeće sigurnosti jedina institucija koja ima ovlaštenje da legitimno mijenja sastav međunarodnog prisustva na Kosovu.
"Republika Srbija smatra da pravac djelovanja koji se predlaže u izvještaju ne vodi do kompromisnog rješenja za budući status naše južne pokrajine. Zbog toga ne možemo da prihvatimo izvještaj generalnog sekretara", rekao je Tadić na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj prijedlogu Ban Ki-moona o rekonfiguraciji misije UN-a.

"Sve dok se ne završi proces određivanja budućeg statusa Kosova, koji je predviđen Rezolucijom 1244, međunarodna zajednica predvođena Ujedinjenim nacijama mora da zadrži svoju centralnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je predsjednik Srbije, javio je Tanjug.

On je dodao da jedino VS može donijeti odluku o rekonfiguraciji na koju se poziva izvještaj i pismo generalnog sekretara koje mu je upućeno.

"VS je jedina institucija koja ima ovlaštenje da legitimno mijenja sastav međunarodnog prisustva na Kosovu, kao što to jasno definiraju tačke 5 i 19 Rezolucije 1244", upozorio je Tadić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: