Regija
0

Tadić spominje mogućnost podjele Kosova zakažu li sva druga rješenja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadič ocijenio je kako postoji mogućnost podjele Kosova, ali samo ako budu iscrpljene sve druge opcije u vezi sa statusom Kosova, objavili su u utorak beogradski elektronički mediji.

"Spreman sam razmišljati i o toj opciji ako iscrpimo sve prethodne opcije, a ima ih dosta. Ima još mnogo mogućnosti da pronađemo rješenje unutar pojma bitne autonomije", kazao je Tadić u razgovoru za Radioteleviziju Srbije u noći s ponedjeljka na utorak.

Kako prenose elektronički mediji, srbijanski predsjednik naveo je i da su u "sklopu procesa rješavanja pitanja statusa Kosova sve inicijative legitimne i da je sve bolje od situacije u kojoj je jedna strana izgubila sve".

Borba Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti bit će, naglasio je Tadić, dugotrajan proces, koji se može završiti povoljno za nju samo ako Beograd bude vodio razumnu politiku i podizao međunarodni kredibilitet zemlje. U tom smjeru ide i inicijativa Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova.

Tadič je ponovno pozvao vlade Makedonije i Crne Gore da ne priznaju neovisnost Kosova.

Beogradska televizija B 92 u utorak je objavila kako će Opća skupština UN-a 8. listopada razmatrati nacrt rezolucije Srbije u kojoj se traži da Međunarodni sud pravde procijeni legalnost proglašenja neovisnosti Kosova, navodeći da je to priopćeno u ponedjeljak kasno navečer u UN-u.