|

Tadić se poklonio žrtvama i izvinio za zločine

Tadić se poklonio žrtvama i izvinio za zločine
0
F
FENA
4.11.2010. u 12:05
45
komentara
0

dijeljenja
Tadić se poklonio žrtvama i izvinio za zločine Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić danas je kod spomenika žrtvama pokolja na Ovčari, nakon što je položio vijenac, izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio izvinjenje zbog zločina.
"Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ izvinjenja, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu historije", rekao je predsjednik Tadić.

"Priznanjem zločina, isprikom i žaljenjem stvaraju se mogućnosti za oproštaj i za pomirenje", rekao je Tadić u izjavi za novinare nakon što je zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem položio vijenac na spomenik žrtvama pokolja na Ovčari.

Kad se naši narodi izmire, rekao je srbijanski predsjednik, stvara se nova budućnost i zato "smatram da sve što se dogodilo između Srba i Hrvata u 20. stoljeću mora biti sklopljeno u jednu knjigu prošlosti. I taj čin predstavlja stvaranje i pisanje jedne knjige budućnosti". Predsjednik Tadić rekao je kako je na Ovčaru stigao i zbog toga što želi da se stvore mogućnosti da djeca ne budu opterećena vremenom koje je stvoreno 90-ih godina.

"Republika Srbija, demokratska Srbija, želi uspostaviti politiku dobrosusjedstva i saradnje, politiku koja je pretpostavka pomirenju, koja otvara ljudima mogućnosti i koja je potpuno suprotna od politike 90-ih godina", istaknuo je predsjednik Tadić.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je Ovčara mjesto boli, mjesto stradanja ljudi koji su bili žrtve bezumne politike.

"Došli smo danas ovamo pokloniti se žrtvama, izraziti sućut porodicama, ali i obećati da nijedan zločin neće ostati nekažnjen", rekao je Josipović.

"Došli smo ovamo sa željom da pokažemo da je moguća drugačija politika, politika mira i prijateljstva", napomenuo je hrvatski predsjednik.

Josipović je dodao i kako su on i Tadić na Ovčaru stigli ohrabreni porukom pravedne žrtve i svjesni vlastite odgovornosti za budućnost svojih naroda i zemalja.

"Želim da današnji događaj bude novi poticaj, prije svega za pronalaženje sudbine nestalih osoba, poticaj za poštivanje svih žrtava, ali i za razvoj dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Srbije", rekao je predsjednik Republike Hrvatske.

Nakon što su se poklonili žrtvama i položili vijence na Ovčari, hrvatski i srbijanski predsjednici vratili su se u Vukovar gdje su počeli sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga žrtava rata i porodica nestalih osoba, na kojem im se pridružila i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor nakon kraćeg odvojenog sastanka s predsjednikom Tadićem.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...