Srbija
0

Tadić sa Jeremićem o ostanku ili ostavci

SRNA
Boris Tadić (Foto: AP)
Boris Tadić (Foto: AP)
Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarat će sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem o tome da li će doći do promjene na čelu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, piše beogradski "Danas".

List navodi da će ovaj razgovor uslijediti čim se ministar spoljnih poslova Srbije vrati iz Njujorka.

Jeremićevu ostavku ovih dana zahtijevale su opozicione Liberalnodemokratska partija i Nova Srbija, a i lider naprednjaka Tomislav Nikolić rekao je da će zahtijevati da premijer Mirko Cvetković i ministar spoljnih poslova odu sa funkcija u slučaju "poraza" srpske rezolucije u UN. 

Planirano je da Jeremić otputuje iz New Yorka odmah po završetku glasanja o zajedničkoj rezoluciji Srbije i EU u Generalnoj skupštini UN i jedna od njegovih prvih aktivnosti biće susret sa predsjednikom Tadićem sa kojim se nije vidio od ponedjeljka, 6. septembra, kada je otišao u sjedište UN da lobira za, u međuvremenu povučenu, rezoluciju o Kosovu.

Kako je listu rečeno iz izvora u državnom vrhu, Tadić još nije donio odluku da li će Jeremić ostati ministar spoljnih poslova. 

U ovom trenutku otvorene su sve opcije - da Jeremić zadrži tu poziciju, da predsjednik Republike zatraži da se povuče, kao i da sam podnese ostavku.

Prema nezvaničnim saznanjima, Vuk Jeremić je tokom konsultacija u državnom vrhu Srbije povodom zahtjeva najmoćnijih članica EU da Beograd odustane od prijedloga rezolucije o Kosovu, bio zagovornik "tvrđeg" pristupa. 
Tvrdio je da dogovor sa EU treba napraviti, ali da i konačno rješenje mora da sadrži bar jedan od dva ključna principa - protivljenje jednostranim secesijama i poziv na dijalog o svim otvorenim pitanjima. Zajednička rezolucija Srbije i EU ne sadrži nijednu od te dvije stavke. 

Generalna skupština UN usvojila je sinoć jednoglasno rezoluciju o Kosovu koju je podnijela Srbija, uz podršku EU.