Srbija
0

Tadić protestuje zbog Kosovskih snaga sigurnosti

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić poslao je prosvjedna pisma glavnim tajnicima NATO-a i UN-a povodom formiranja Kosovskih snaga sigurnosti, prenijeli su u četvrtak beogradski elektronički mediji.

Kosovske snage sigurnosti (Kosovo Security Force) uvježbao je NATO, a njihovim osnivanjem 21. siječnja prestao je funkcionirati dotadašnji Kosovski zaštitni korpus (Kosovo Protection Corps).

U prosvjednim pismima Tadić ističe da je osnutkom Kosovskih snaga sigurnosti prekršena Rezolucija UN 1244.

"Srbija ne prihvaća formiranje kosovskih sigurnosnih snaga i nikad nećemo prihvatiti takvo rješenje", rekao je Tadić u ponedjeljak, uoči osnutka kosovskih snaga sigurnosti.

Tadić je tom prilikom istaknuo da će Srbija na međunarodnim forumima i u NATO-u neprekidno zahtijevati ukidanje tih snaga "jer one ne pridonose sigurnosti" na Kosovu.

Podsjetio je da je u pregovorima o statusu Kosova Srbija, kao najbolje rješenje za sigurnosne izazove na terenu, predlagala njegovu demilitarizaciju te da će nastavak pregovora o statusu Kosova, unatoč raznim najavama, ove godine biti nemoguć.

Nastavak pregovora bi se, po njegovim riječima, mogao očekivati za dvije do tri godine, nakon odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene neovisnosti Kosova.