Regija
0

Tadić: Prijedlog da Srbija ide u EU samo s Kosovom bi ukinuo pregovore s EU

FENA
Rezolucija koju predlaže Srpska radikalna stranka po mišljenju predsjednika Srbije Borisa Tadića nije uopće rezolucija o očuvanju integriteta Srbije, nego dokument koja bi tehnički trebao proizvesti da Srbija više ne pregovara o članstvu u Europskoj uniji.

Radikali predlažu da se na dnevni red srbijanskog parlamenta u srijedu uvrsti rezolucija o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije koja podrazumijeva da Srbija u EU može ući samo cjelovita s Kosovom.

Ocjenjujući da je to mimo svakog interesa Srbije Tadić je rekao kako je "duboko uvjeren da samo Srbija koja se integrira u svijet i u Europsku uniju može braniti svoje Kosovo ".

Rezolucija je, međutim, protiv interesa građana Srbije jer bi Srbija, ako ne nastavi europske integracije, imala potpuno urušenu ekonomiju i sistem javnih financija, pošto nitko u nju ne bi investirao i otvarao nova radna mjesta, rekao je Tadić.

"Lice takve jedne odluke vidjeli smo devedesetih godina kada se mnogo govorilo o patriotizmu, ali se ništa nije radilo za zemlju", rekao je on.

Predsjednik Srbije je ocijenio kako "nema dileme da se Kosovo koristi kao izgovor da se pošalje poruka da Srbija zapravo neće u EU", dodavši da se "takve stvari ne mogu dozvoliti jer su građani na nedavnim predsjedničkim izborima jasno rekli da hoće i obranu Kosova i članstvo u Europskoj uniji".

Na pitanje da li bi usvajanje rezolucije u srbijanskom parlamentu, kojoj je podršku najavila i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije kao i Socijalistička partija Srbije, značilo stvaranje nove skupštinske većine, Tadić je odgovorio da je to vrlo realno i poručio da DSS i NS, ako žele tu većinu, to moraju jasno kazati i provesti u parlamentu.

On je ocijenio i da rezolucija, ako bi bila usvojena, ne bi obvezivala vladu Srbije jer je ona obvezna postupati prema pet usvojenih programskih principa.

"Stranke koje su sada u parlamentu jasno su govorile da hoće u EU. Morali bismo imati potpuno nove izbore na kojima bi se definirala jedna potpuno drugačija volja građana, da se neće u EU, kako bi neka nova vlada mogla provoditi tu politiku", zaključio je Tadić.