{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Pridruživanje Srbije EU nema alternativu

F
14.4.2008. u 17:08
0
0
Tadić: Pridruživanje Srbije EU nema alternativu
0
Tadić: Pridruživanje Srbije EU nema alternativu
Srbijanski predsjednik Boris Tadić ponovio je u ponedjeljak da pridruživanje Srbije Europskoj uniji (EU) nema alternativu i da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) donosi korist svim građanima Srbije i gospodarstvu.
"Pogrešna politička odluka koja bi je udaljila od EU odvela bi Srbiju u izolaciju, što bi imalo nesagledive ekonomske posljedice", kazao je Tadić u razgovorima s gospodarstvenicima u Privrednoj komori Srbije, na okruglom stolu pod nazivom "Europa znači posao".

Naglasivši da potpisivanje sporazuma s EU omogućava i borbu za Kosovo, jer se njime predviđa poštivanje Rezolucije 1244 o Kosovu Vijeća sigurnosti UN-a, Tadić je kazao da je "najvažniji vanjskopolitički cilj Srbije integracija u EU, a unutarnjopolitički - borba za očuvanje teritorijalne cjelovitosti", te da se ta dva cilja moraju ostvarivati usporedno.

Čak 80 posto građana Srbije, po Tadićevim riječima, opredijeljeno je za EU, a Vlada Srbije je "dok je bila u punom kapacitetu" jednoglasno donijela odluku (potkraj prošle godine) o ovlasti potpredsjedniku Vlade Božidaru Đeliću da potpiše SSP, ako EU to ponudi Srbiji.

S druge strane, najavama da će Srbija potpisati SSP ako joj to bude ponuđeno, protivi se tehnički premijer Vojislav Koštunica, koji svaki istup u javnosti i u predizbornoj kampanji koristi da naglasi da se prije potpisivanja SSP-a mora nedvosmisleno utvrditi u kojim granicama EU vidi Srbiju. U nedjelju navečer, gostujući na Televiziji B92, Koštunica je dodao da bi Srbija čak i u slučaju da se SSP-om jamči teritorijalna cjelovitost u skladu s Rezolucijom 1244, trebala tražiti "dodatna jamstva svog integriteta".

Ministar prosvjete Zoran Lončar, član Koštuničine Demokratske stranke Srbije, izjavio je novinarima u ponedjeljak da postoje pravni mehanizmi kojima bi se spriječilo "nezakonito potpisivanje" SSP-a prije nego što građani na izborima 11. svibnja kažu što o tome misle, a radikal Tomislav Nikolić zaprijetio je inicijativom za smjenu predsjednika Tadića, ako on ili Đelić potpišu SSP.

Srbijanski mediji su proteklih dana, nakon što je predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana prošloga tjedna izjavio da bi Srbiji trebalo ponuditi potpisivanje SSP-a prije izbora 11. svibnja, nagađali da bi Srbija taj sporazum mogla potpisati na ministarskom sastanku EU 28. travnja u Luksemburgu, ali EU te najave dosad nije potvrdila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: