{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Predstoje teški razgovori o Kosovu

S
21.9.2011. u 20:15
0
4
Tadić: Predstoje teški razgovori o Kosovu
0
Tadić: Predstoje teški razgovori o Kosovu
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne očekuje da će razgovori o Kosovu tokom Generalne skupštine UN biti laki.
"Očekujem značajne teškoće u razgovorima sa visokom predstavnicom EU Catherine Ashton i američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton, možda i sa predsjednikom SAD Barackom Obamom i generalnim sekretarom NATO Andersom Foghom Rasmussenom", rekao je Tadić u New Yorku, gdje učestvuje na zasjedanju Generalne skupštine UN.

On je istakao da će u razgovorima sa svjetskim državnicima zatražiti da se pitanja konflikata rješavaju dijalogom, bez vještačkih rokova i na način kojim se poštuju dignitet i dostojanstvo svih strana.

"Građanima Srbije na Kosovu i Metohiji želim da poručim da budu mirni. Mnogi bi željeli da izazovu njihovu naglu reakciju i mnogi protivnici mirovne politike i traganja za rješenjem koje može biti za dobro i Albanaca i Srba i dobro čitavog regiona željeli bi da ovu situaciju iskoriste za ekstremne gestove i radikalizaciju", rekao je Tadić.

Tadić je upozorio da bi radikalizacija i ekstremni gestovi bili najlošije rješenje za interese Srbije i posebno Srba na Kosovu i Metohiji, za čija prava će se boriti i u UN.

"Mi znamo šta su naše crvene linije i naša principijelna pozicija, a ona je oslonjena na politiku mira i mi želimo da pronađemo kompromisno rješenje", naglasio je Tadić.

On je dodao da je do tog rješenja moguće doći i onda kad naizgled to nije moguće, pojasnivši da tada političari i državnici treba da ponude rješenja koja na dovoljno elastičan i inteligentan način pronalaze odbranu za interese obje strane.

Delegacija Srbije sa predsjednikom Tadićem na čelu učestvuje na 66. zasjedanju Generalne skupštine UN. Tadić će se Generalnoj skupštini obratiti u petak, 23. septembra.

Predsjednik Srbije imaće mnoštvo bilateralnih susreta sa predsjednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova zemalja članica UN. Tadić će biti gost i na tradicionalnom prijemu koji priređuje predsjednik SAD Barack Obama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: