Poziv na saradnju
0

Tadić predlaže školu "Bosna" u Sandžaku

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić negirao je da je njegova posjeta Palama miješanje u unutrašnje stvari BiH.

"Volio bih da se do kraja godine realizuje moja posjeta Sarajevu. Neka me pozovu, odmah ću doći. Poziv do sada nije stigao. Možda je razlog što Ratko Mladić nije u Hagu ili neko unutrašnje pitanje BiH. Ponavljam, neka me pozovu, odmah ću doći. A moj poziv predstavnicima Bošnjaka uvijek je otvoren. Dobrodošli su da razgovaramo", rekao je Tadić za "Politiku".

On je naglasio da ne treba tražiti problem tamo gdje ga nema.  

"Kao potpisnica Dejtonskog sporazuma Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i nijednim potezom to neće ugroziti. Nema govora da je jučerašnja posjeta miješanje u unutrašnje stvari BiH i Srbija će uvek poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i sve što se tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, dogovore",  istakao je Tadić.

Predsjednik Srbije je naveo da što se tiče izgradnje škole na Palama, to je nešto što je davno dogovoreno u okviru specijalnih i paralelnih veza Srbije i Republike Srpske. 

"Ponovo upućujem otvoren poziv institucijama federacije da uspostavimo specijalne i paralelne veze kako bismo radili na dobrobit Srba i Bošnjaka, ulagali u obrazovanje i poštovali našu tradiciju i kulturu. Predložio sam da izgradimo školu, evo naprimjer, u Raškoj oblasti ili Sandžaku, koja će se zvati 'Bosna'. Sa zadovoljstvom ću prisustvovati njenom otvaranju”, rekao je Tadić.

Tadić je istakao da je razgovarao sa Ivom Komšićem (ratni član predsjedništva BiH) u Libiji na marginama proslave 40. godina libijske revolucije, a sa članom predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem u Kini na Olimpijadi.