Srbija
0

Tadić pozvao Albance da izaberu nacionalni savjet

SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas u Medveđi pripadnike albanske nacionalne manjine da izaberu svoj nacionalni savjet i tako sami preuzmu dio odgovornosti za razvoj države u kojoj žive.

"Želim da ohrabrim naše Albance da učestvuju u vlastitim nacionalnim institucijama u Srbiji, jer ovo je i njihova zemlja, ovo je i vaš dom", rekao je Tadić studentima Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Medveđi.

Tadić je istakao da je ponosan zbog toga što je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja je manjinama omogućila formiranje nacionalnih savjeta, a tako i neposredan uticaj na pravac razvoja zemlje. 

On je rekao da Srbija, sa druge strane, ima obavezu da brani svoje legitimne interese i integritet, ali to radi na miran način. 

"Srbija, uprkos nerešenim problemima, vodi mirovnu politiku, politiku dogovaranja i konstruktivnu politiku. Našu zemlju zbog toga cene u svetu. Veoma je važno da isto tako i građani ovde poštuju svoju državu", poručio je Tadić. 

Tadić je rekao i da decentralizacija, koja je u srijedu bila povod za burnu raspravu u parlamentu, zahtijeva ozbiljnu diskusiju, jer se tiče života građana. 

"To je nacionalna tema, ne tema jedne stranke ili pojedinca. To je temeljno pitanje koja ne dozvoljava nikakvu nepristojnost i agresiju", rekao je Tadić.
 Albanci su upisom u poseban birački spisak ostvarili pravo na neposredne izbore za Nacionalni savjet, koji će biti održani 6. juna.

 Time će dobiti priliku da prvi put formiraju svoj nacionalni savjet.