Regija
0

Tadić poručio kosovskim Srbima da KFOR mora proći

FENA
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Srbijanski predsjednik Boris Tadić poručio je kosovskim Srbima da je Beograd čvrsto uz njih, ali da se istodobno mora pronaći rješenje za prolazak snaga KFOR-a kroz barikade, prenosi u srijedu portal B92.

U poruci se ističe da stanovništvo sa sjevera treba nastaviti borbu za svoje interese, ali da se trebaju boriti mirnim putem i da moraju otvoriti prolaz KFOR-u, navodi B92 te dodaje kako je dio poruke i potvrda da je Srbija uz njih u političkom i financijskom smislu.

U povodu aktualne situacije na sjeveru Kosova srbijanski je predsjednik, navodi se, u stalnom kontaktu sa srbijanskim ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem i šefom srbijanskog pregovaračkog tima za dijalog s Kosovom Borislavom Stefanovićem, preko kojih je poslao poruku Srbima na barikadama.

Politički predstavnici Srba na sjeveru Kosova kazali su, međutim, za beogradski dnevnik ''Danas'' od srijede kako nisu ''ni čuli ni vidjeli'' sadržaj poruke koju im poslao Tadić poslao u vezi s najavom međunarodnih snaga KFOR-a na Kosovu da će ukloniti barikade na sjeveru Kosova.

Tadić je, kako podsjeća ''Danas'', u ponedjeljak izjavio da je srpskom stanovništvu na sjeveru Kosova ''uputio poruku'', ali da ne bi bilo odgovorno kada bi o tome govorio medijima. U kabinetu srbijanskog predsjednika tom listu je rečeno da Tadić neće dodatno komentirati svoju izjavu, odnosno sadržaj poruke.

U međuvremenu je u općini Zubin Potok u srijedu započela sjednica na kojoj će prijedlozi čelnika te općine i preostalih općina na sjeveru Kosova - sjeverne Mitrovice, Zvečana i Leposavića - biti predočeni odbornicima tih općina. Jedan od prijedloga je, kako izvješćuju mediji, da se snagama KFOR-a, radi opskrbe njihovih vojnika na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak prema Srbiji, omogući povremeni prolaz kroz općine na sjeveru Kosova, ali to, kako se ističe, ne bi značilo da će KFOR imati punu slobodu kretanja jer je ni Srbi nemaju kada je riječ o tim prijelazima.

Srbi na sjeveru Kosova u utorak nisu uklonili barikade na cestama prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije te su nastavili blokirati prolaz međunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu, zbog čega je KFOR uklanjanje barikada odgodio za srijedu navečer uz najavu da po isteku roka KFOR neće davati više vremena.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama. KFOR se zato za opskrbu svojih pripadnika koristio helikopterima.