Regija
0

Tadić pobjednik predsjedničkih izbora u Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prema konačnoj procjeni Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), dosadašnji srbijanski predsjednik, demokrat Boris Tadić, pobjednik je drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji.

Tadić je, prema procjeni te nevladine organizacije, dobio oko 120 hiljada glasova više od protukandidata, radikala Tomislava Nikolića, a prema riječima njenog izvršnog direktora Zorana Lučića, konačni službeni rezultati mogu se od procjene CeSID-a razlikovati tek udva-tri promila.

Po CeSID-ovoj procjeni, Boris Tadić je dobio 50,5 posto, a Tomislav Nikolić 47,9 posto glasova, odnosno Tadić je dobio dva miliona i 300 hiljada glasova, a Nikolić dva miliona i 180 hiljada glasova.

Na birališta je, prema procjeni CeSID-a, izašlo 67,6 posto, odnosno 4.540.000 tisuća birača.

Sumnju u CeSID-ove procjene već je izrazila Srpska radikalna stranka, čiji je visoki dužnosnik Dragan Todorović novinarima kazao da je na osnovu 19 posto u toj stranci obrađenih biračkih mjesta Tomislav Nikolić u maloj prednosti pred Borisom Tadićem.

CeSID prati izbore već desetak godina i njihove procjene izbornih rezultata nikada dosad nisu imale grešku veću od 0,4 posto. Primjera radi, konačna procjena rezultata referenduma za samostalnost Crne Gore u maju 2006. godine razlikovala se od konačnih i službenih rezultata za 0,2 posto.

Republička izborna komisija (RIK) objavila je u 22 sata da je na temelju 57,5 posto obrađenih biračkih mjesta u prednosti Boris Tadić, koji je osvojio 51,16 posto glasova, a Tomislav Nikolić 47,18 posto.

Službene i konačne izborne rezultate RIK mora objaviti najkasnije do četvrtka, u 20 sati.