Regija
0

Tadić: Ozbiljne posljedice odgađanja približavanja EU

FENA
Predsjednik Srbije i kandidat Demokratske stranke (DS) na predsjedničkim izborima Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija, ukoliko se u ovom trenutku "odluči na odgađanje približavanja Evropskoj uniji", trpjeti teške posljedice u godinama koje dolaze.

"Ako danas usporite neki proces, trpjet ćete loše posljedice tog usporenja u godinama koje slijede, i mi ćemo biti na listi za članstvo u EU negdje 2020., kada će ispred nas biti i Turska i Gruzija, neke države koje geografski čak i nisu evropske zemlje", rekao je Tadić na predizbornoj tribini u Despotovcu.

On je istakao da je ulazak u EU cilj koji nadilazi jednu generaciju, i koji ima strateški i dubok historijski značaj.

"Oni koji proučavaju istoriju kažu da neke generacije moraju herojski da se uzdignu iznad prethodnih generacija da bi ostvarile velike ciljeve. Naša generacija je ta koja mora da se uzdigne iznad prethodnih dok ne ostvari ovaj veliki cilj", rekao je Tadić.

"Ostvarenje tog cilja nadilazi vrijeme i nas koji danas postojimo pod našim srpskim imenom i građani smo Srbije. Ostvarenje tog cilja osigurava da se u finu nit povežu sva stremljenja i htijenja svih predsjednika, despota i kraljeva u našoj zemlji, i svih ljudi koji su postojali pod imenom našeg naroda", rekao je on.

Prema njegovim riječima, granica dostignuća Srbije nije u njenim općinama i zabranima, već u Evropi, koja mora biti njena krajnja kuća.

"Samo otvaranjem naroda, perspektiva, novih šansi i granica, takmičenjem sa evropskim narodima postižemo najbolje rezultate. Oni koji se takmiče u zonskim ligama postižu zonski rezultat, oni koji se takmiče u Evropi postižu evropski rezultat", poručio je Tadić žiteljima Resave.

Na evropskom putu Tadić neće odustati ni od borbe za očuvanje Kosova u granicama Srbije, ali će to činiti isključivo mirnim putem, ne rušeći mostove sa svijetom i perspektive razvoja države, rekao je on.

"Svom snagom ćemo nepokolebljivo braniti Kosovo, provodeći državne mjere i akcioni plan kao svaka normalna država, ali nikako ratovima gurajući našu mladost u nove neizvesnosti i gurajući Kosovo od Srbije", kazao je Tadić.

Predsjednički kandidat DS je posjetom Despotovcu završio predizbornu turneju po Srbiji, koja će biti krunisana izbornom konvencijom u Beogradu, po povratku iz New Yorka, gdje će prekosutra učestvovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj Kosovu, prenosi Tanjug.