Regija
0

Tadić optimist uoči početka saslušanja o Kosovu

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izrazio je optimizam dva dana uoči početka usmene rasprave o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova u utorak pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ), naglasivši kako je pravna argumentacija na strani Srbije.

"Ja sam optimist. Zato što je pravna argumentacija na strani Srbije i zato što vjerujem da će ICJ uzeti u obzir opasnost od pokušaja etnički motiviranog odcjepljenja u međunarodno-pravnim odnosima. U tom slučaju, mišljenje Suda će biti blisko interesima Srbije. To je suštinski razlog za optimizam", rekao je Tadić u nedjelju u intervjuu beogradskom dnevniku "Večernje novosti".

Srbijanska pravni tim je, kako je rekao, izuzetno dobro pripremljen za obranu njezine pozicije, a srbijanska strategija mora biti jasna i rezultirati novim pregovorima u kojima bi se, po riječima Tadića, došlo do stvarnog i suštinskog rješenja za budući status Kosova.

Javna rasprava o srbijanskoj inicijativi da Međunarodni sud pravde u Haagu ocijeni legitimnost jednostrano proglašene kosovske neovisnosti trebala bi početi u utorak.

Države koje su željele sudjelovati u raspravi, a to pravo imaju sve članice UN-a i kosovske vlasti, svoje prijave morale su dostaviti do 15. rujna. Primljeno je tridesetak prijava, uključujući američku, rusku, britansku i francusku.

Na temelju odluke Opće skupštine UN-a ICJ treba donijeti savjetodavno mišljenje o srbijanskom pitanju koje glasi: "Je li jednostrana deklaracija o neovisnosti privremenih tijela lokalne samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom?"

Na inicijativu službenog Beograda Opća skupština Ujedinjenih naroda zatražila je 8. listopada prošle godine da ICJ, kao glavno pravosudno tijelo UN-a, objavi savjetodavno mišljenje o pravnom temelju deklaracije o kosovskoj neovisnosti.

Međunarodni sud pravde potom je pozvao sve države koje posjeduju mjerodavne podatke o tom pitanju da sudjeluju u postupku.

Po napisima beogradskih medija, u raspravi će sudjelovati 30 država i predstavnici Kosova, koje se vodi kao posebna kategorija jer nije član Ujedinjenih naroda.

Srbija i Kosovo će svoje argumente iznijeti odmah prvoga dana saslušanja. Kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni izjavio je u subotu da je Kosovo potpuno spremno za početak rasprave o zakonitosti proglašenja svoje neovisnosti.