Regija
0

Tadić Oluju nazvao zločinom koji se ne smije zaboraviti

FENA
Boris Tadić (Foto: AP)
Boris Tadić (Foto: AP)
Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak je, u razgovoru s delegacijom srbijanskog udruženja porodica nestalih i poginulih u Hrvatskoj, ocijenio da je vojna akcija Oluja zločin koji se ne smije zaboraviti, ali je istovremeno pozvao da se u odnosima s Hrvatskom gleda u budućnost.

"Predsjednik Srbije naglasio je da se taj zločin nikada ne smije zaboraviti", navedeno je u saopćenju službe za odnose s javnošću srbijanskog predsjednika nakon razgovora s predstavnicima udruženja.

Tadić je istovremeno ocijenio da se 15 godina nakon Oluje mora gledati u budućnost te s Hrvatskom rješavati problemi s kojima se suočava većina porodica u procesu povratka.

Kako je saopćeno iz ureda srbijanskog predsjednika, ti su problemi vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene penzije, vrednovanje radnog staža, problemi u procesu stambenog zbrinjavanja, nemogućnost otkupa dobivenih stanova te problemi vezani uz dobivanje državljanstva i ekonomsku održivost povratka.

Članovi udruženja u razgovoru s Tadićem izrazili su nezadovoljstvo što proces ekshumacije tijela poginulih teče sporo. Predstavnici udruženja tvrde da se oko 2.100 osoba srpske nacionalnosti vode kao nestale te da nije riješena sudbina više od 1.350 osoba.

U srijedu u beogradskoj crkvi sv. Marka bit će održano bogoslužje za srpske žrtve Oluje, a na bogoslužju će biti i Tadić.