Regija
0

Tadić: Nema podjela u DS-u oko predloženog premijera

FENA
Srbijanski predsjednik i čelnik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić rekao je u nedjelju kako u toj stranci nema podjela glede odluke da mandatar bude Mirko Cvetković, a da će u Beogradu vlast biti ista kao i na državnoj razini.

Tadić je beogradskoj agenciji Fonet dan prije parlamentarne rasprave o novoj vladi potvrdio da je u DS-u o mandataru "vođena dinamična rasprava", ali je negirao da je bilo preglasavanja i raskola, a on osobno je smatrao da premijersko mjesto treba biti povjereno nekome s iskustvom u ekonomiji i to je potvrdio odlukom da mandat povjeri Mirku Cvetkoviću, aktualnom ministru financija.

Tadić je, glede koalicije njegove "Liste za europsku Srbiju" s koalicijom oko Socijalističke partije Srbije (SPS), rekao kako veoma poštuje odluku SPS-a da pređu put od "političkog protivništva do političkog partnerstva" i poručio da je SPS "dobrodošla u novoj Vladi Srbije i da personalna rješenja iz SPS-a mogu samo doprinijeti političkoj stabilnosti Srbije".

"Nastupa novo vrijeme, potpuno nova epoha, tko to ne osjeća taj ne razumije ni politiku, niti potrebe građana", ocijenio je Tadić. On je najavio da će princip po kojemu je formirana većina u Skupštini Srbije biti primijenjen i kod konstituiranja vlasti u Beogradu te poručio da je drugačije nemoguće efikasno voditi Srbiju.

Srbijanski parlament u ponedjeljak počinje raspravu o prijedlogu zakona o ministarstvima kao pripremi za formiranje nove vlade. Očekuje se da Srbija novu vladu dobije sredinom tjedna.