Regija
0

Tadić ne pristaje na uvjete

FENA
Aktuelni predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da neće dozvoliti da mu bilo ko postavlja uvjete za podršku u drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem će odmjeriti snage s kandidatom radikala Tomislavom Nikolićem.

On je to rekao nakon što su njegovi koalicioni partneri premijer Vojislav Koštunica i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić zatražili od njega da zaoštri politiku prema Evropskoj uniji u slučaju da ona uputi planiranu misiju na Kosovo bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN.

Demokratska Stranka Srbije i Nova Srbija su Tadićevoj Demokratskoj stranici predložile da se koalicionom sporazumu na osnovu kojeg je formirana vlada Srbije doda aneks u kojem bi stajalo da bi EU upućivanjem misije ugrozila teritorijalni integritet Srbije.

U tekstu koji su predložile stranke Vojislava Koštunice i Velimira Ilića navodi se da bi EU time prekršila Povelju UN, Ustav Srbije i parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Dodaje se da bi time "EU svojom voljom poništila" taj sporazum, koji bi " za Srbiju prestao da važi" i vlada bi ga "proglasila nevažećim".

DSS i Nova Srbija nisu eksplicitno navele da podršku Borisu Tadiću u drugom krugu izbora uvjetuju pristankom DS-a na zaoštravanje odnosa sa EU, ali je Tadić po svemu sudeći prijedlog aneksa tako protumačio.

On je na predizbornom skupu u Smederevu rekao da neće dozvoliti da mu bilo ko postavlja uvjete za podršku u drugom krugu, javio je BBC.

"Ne dozvoljavam da iko postavlja uvjete evropskoj budućnosti Srbije, da postavlja uvjete budućnosti naše djece", naglasio je aktuelni predsjednik Srbije.

On je pozvao na objedinjavanje svih snaga koje bile ujedinjene oko zbacivanja Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Tadić je rekao da u drugom krugu nema nikoga između njega i Nikolića, "ili dža ili bu, ili crno ili bijelo, nema međurješenja", naglasio je on, dodavši da je izbor 3. februara odlučujući za Srbiju jer njena budućnost zavisi od toga ko će pobijediti.