Kroacija samit 2012
0

Tadić: Ne pridavati značaj rukovanju sa Tačijem

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Najveću pažnju na današnjem "Kroacija samitu 2012" u Dubrovniku izazvao je dolazak bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegovo rukovanje sa premijerom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem, javio je izvještač Srne.

Tadić je u izjavi Srni naglasio da rukovanju sa Tačijem ne treba pridavati veliki značaj, te da je na samit došao kao građanin Srbije i na poziv hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je njegov prijatelj.

"Činu rukovanja i susretu nakon više godina sa Tačijem ne bi davao tako velik značaj.Šta će se dešavati u budućnosti meni je vrlo teško da predvidim", kaže Tadić, koji je i predsjednik Demokratske stranke.

Tadić navodi da je na Balkanu neophodno rješavati sve probleme sa kojima se susreću ne samo Srbi i Albanci već i cio region.

"Dobro je da sam se sa Tačijem sreo poslije više godina nakon pregovora koje smo vodili o Kosovu i Metohiji dok sam bio predsednik Srbije", smatra Tadić i napominje da tokom njegovog boravka u Dubrovniku nisu ugovoreni nikakvi sastanci.

Nije dobro, kaže Tadić da se ne učestvuje na regionalnim predstavljanjima, naglašavajući da je ranije jedan veliki problem u tom smislu bilo pitanje Kosova i Metohije.

"Ja danas nemam tu prepreku, jer ne obavljam državnu funkciju, s druge strane, problem Kosova moramo rešavati zbog života Srba i Albanaca, jer je to korisno u ekonomskom smislu, a i sa stanovišta bezbijednosti svih ljudi u regionu", istakao je Tadić.

Komentarišući to što predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nije učestvovao na samitu u Dubrovniku, Tadić je rekao da bi bilo neumjesno kada bi se miješao u bilo čiju organizaciju.

I sam hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio je danas novinarima da je na samit u Dubrovnik pozvao Tadića kao svog prijatelja i predsjednika velike partije u Srbiji.