Regija
0

Tadić: Koštuničin DSS odstupio od državne politike prema Kosovu

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je kako iz Demokratske stranke Srbije (DSS) premijera vlade u odlasku Vojislava Koštunice dolaze planovi koji su suprotni od dogovorene državne politike prema Kosovu.

Tadić je u intervjuu za nedjeljno izdanje beogradskog lista "Večernje novosti" kazao da "pod tim planovima DSS-a podrazumijeva ideju funkcionalnog razdvajanja albanskog i srpskog naroda koju je iznio ministar za Kosovo Slobodan Samardžić a koja vodi podjeli Kosova".

Tadić, vođa Demokratske stranke (DS), istaknuo je "da je ideja o podjeli razmatrana kao jedna od mogućnosti državne politike, ali se ipak od toga odustalo".

"Da bi se ta politika promijenila, o tome moraju odlučivati skupština, vlada i predsjednik Srbije, ali i građani na referendumu, jer podjela znači promjenu granica Srbije", ukazuje Tadić.

"Zbog toga je ovo opasan politički trenutak jer bez ikakve prethodne rasprave u vladi i institucijama sustava ministar Samardžić iznosi ideju o funkcionalnom razdvajanju srpskog i albanskog naroda, kroz plan predložen UNMIK-u što de facto vodi podjeli Kosova", ocijenio je Tadić.

On je rekao i da ni jedno ministarstvo nema zakonsko pravo predlagati rješenja koja vode kršenju ustava Srbije, te je odbacio tvrdnju ministra Samardžića da je plan koji je predat UNMIK-u rađen u suradnji s ministarstvom vanjskih poslova.

Dodao je kako je Samardžića u telefonskom razgovoru upozorio da se to pitanje može otvoriti jedino na institucionalni način.

Na pitanje je li došlo vrijeme da se srpski veleposlanici vrate na posao nakon povlačenja na konzultacije iz zemalja koje su priznale neovisnost Kosova, odgovorio je kako se to pitanje mora analizirati.

"Ako se tako odluči, to će biti ne samo zbog ekonomskih interesa, koji jesu važni, već i da bismo se još snažnije borili za interese Srbije i izvršili u tom smislu diplomatski utjecaj", kazao je Tadić.

Ponovio je i da bi odmah potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU ali da u ovom trenutku nema najava da će to Srbiji biti ponuđeno.